Hlavní obsah

Lékař neposlal sanitku k nemocnému, který následně zemřel. Dostal pokutu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S peněžitým trestem 84 tisíc korun odešel v pondělí od Okresního soud Plzeň-jih lékař ze záchranky Jan Štěpáník (37) za to, že neposkytl pomoc pacientovi s akutními problémy. Muž následně zemřel. Kromě toho soud lékaře ještě uznal vinným za to, že o několik měsíců později měl sloužit opilý.

Video: Klára Mrázová, Právo

 
Článek

„Zdravotní stav poškozeného vyžadoval zásah záchranné zdravotnické služby. Obžalovaný věděl, že není dobrý, a přesto mu neposkytl neodkladnou zdravotní péči. V hovorech s volajícím na tísňovou linku postupoval ne zcela vhodným způsobem. V podstatě rezignoval na zjišťování zdravotního stavu poškozeného, což soud hodnotí jako jeho selhání coby operátora,“ uvedl soudce Jiří Žižka.

K trestu zákazu činnosti, jak navrhovala státní zástupkyně, soud nakonec nepřistoupil, „Obžalovaný je zaměstnavatelem hodnocen jako svědomitý, zkušený a šikovný lékař. Uložení zákazu činnosti by bylo kontraproduktivní,“ dodal Žižka.

Případ se stal loni v lednu. Doktor zrovna sloužil jako operátor směny na dispečinku plzeňské krajské záchranky, kde jinak zastával funkci metodika.

Tehdy na tísňovou linku třikrát volali příbuzní 61letého muže z jižního Plzeňska a žádali pro něj sanitku. V hovorech popisovali, že pacient špatně dýchá, deset dní nejedl, má černorudý jazyk, projevuje se u něj zimnice i průjem.

Ze spisu vyplývá, že lékař nezajistil odbornou pomoc osobě, která jevila vážné poruchy zdraví, ač je z povahy svého zaměstnání povinen takovou pomoc poskytnout. Jednašedesátiletý muž následně doma zkolaboval a zemřel.

Štěpáník se dostal až ke třetímu hovoru. Jeho kolegyně ho upozornila, že jde o několikátý telefon ze stejné adresy. „Nepopírám, že měl muž zdravotní obtíže, nicméně opakovaně odmítal poskytnutí zdravotní služby,“ hájil se lékař.

Zdůraznil, že v danou chvíli musel zvážit všechna pro a proti, část sanitek totiž byla v terénu.

„Nacházel jsem se v situaci, kdy jsem měl omezený počet sil a prostředků. Byl jsem si vědom, že může nastat událost nejvyšší naléhavosti, jako třeba dopravní nehoda s velkým množstvím zraněných. Nechtěl jsem poslat sanitku k někomu, kdo to odmítal a nepřál si ošetřit, a tak bych porušil jeho občanská práva,“ podotkl.

Choval se prý neprofesionálně

Doplnil, že s odstupem času by hovor vyhodnotil stejně. „Ale ve světle toho, že jsem trestně stíhaný, bych tam z opatrnosti sanitku teď už poslal,“ řekl.

Syn poškozeného J. K. před soudem vypověděl, že doktorův přístup byl špatný, až arogantní. „Choval se neprofesionálně. Ptal se, jestli máme auto, můžeme otce naložit a odvézt k ošetření. Nemohl jsem manipulovat s devadesátikilovým člověkem, kterého něco trápí,“ uvedl.

Lékař je souzen za to, že neposlal sanitku k vážně nemocnému, který následně zemřel

Krimi

Na tísňovou linku rodina volala, protože si už nevěděla rady. Podle syna otec špatně dýchal, měl vyboulené oči, prožíval strach a nemohl už skoro ani mluvit. „Seděl, koukal na nás, jako kdyby nás ani nepoznával,“ dodal. Přesná příčina smrti není známa, protože nebyla provedena pitva. V úmrtním listě je uvedena zástava srdce.

„Obžalovaný se choval zcela neprofesionálně, neurvale až hulvácky. Je otázka, zda by měl takový lékař na záchrance sloužit,“ prohlásila státní zástupkyně a navrhla jako součást trestu zákaz činnosti práce lékaře na delší dobu.

Druhý přečin se měl odehrát letos v březnu, kdy na výjezdovém pracovišti v Domažlicích měl doktor sloužit opilý. Dechová zkouška i následný odběr krve potvrdily alkohol, hodnota přesáhla jedno promile.

V tomto případě lékař svou vinu přiznal. Sdělil, že už podstoupil ústavní léčbu závislosti na alkoholu a lécích. Po krátkodobé pauze opět naplno nastoupil na záchranku. „Je mi to líto. Je mi trapně. Jsem vděčný vedení a kolegům, že mě přijali zpátky,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám