Hlavní obsah

Chtěl muži ukázat dřevo na kácení a pak ho střelil do zad. Odsedí si devět let

Celkem devět let ve vězení by měl strávit třiatřicetiletý Josef Dvořák. Za pokus o vraždu o rok mladšího muže ho v úterý zatím nepravomocně odsoudil pardubický krajský soud.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Když Josef Dvořák postřelil o rok mladšího muže, měl v krvi téměř čtyři promile.

Článek

K tragické události došlo letos 6. května v lese Vítanova na Chrudimsku. Oba muži mezi sebou měli už delší dobu rozpory.

Ten den se vydali do lesa. Poškozený traktorem, obžalovaný vozem Land Rower, který řídil i přesto, že v té chvíli měl v krvi 3,66 promile alkoholu. Údajně měl poškozenému ukázat dřevo, které může vytěžit.

„Když začal řezat dřevo a byl k obžalovanému obrácen zády, vzal obžalovaný Josef Dvořák ze svého vozidla nelegálně přechovávanou pušku a střelil poškozeného do zad. Ten upadl na zem. Přestal cítit nohy. Otočil se a uviděl obžalovaného se zbraní, jak se k němu přibližuje a říká mu: Já jsem tě střelil. Znovu na něj namířil zbraň a řekl: Teď už mě srát nebudeš,“ stojí v obžalobě.

Dopadený Moldavan dostal po osmi letech za umlácení známého v Praze 18 let

Krimi

Poškozený naštěstí pušku chytl za hlaveň a vytrhl ji střílejícímu z ruky. Pak se o ni ještě chvíli přetahovali, načež obžalovaný nasedl do traktoru a odjel. Těžké zranění, které způsobil poškozenému, má následky.

Došlo k poranění páteře, včetně rozdrcení obratlů, takže ten se dodnes pohybuje na invalidním vozíku a lze předpokládat, že následky budou doživotní. A to včetně nehybnosti dolních končetin.

Je na vozíku

Muž potřebuje pomoc okolí, dokonce byl nucen se přestěhovat do domu s pečovatelskou sužbou v Hlinsku. Jak uvedla ČTK, sám potvrdil, že se nedokáže ani sám obléknout, má psychické problémy, přišel o všechny koníčky a má zničený život.

„Den, co den se musím se zdravotním stavem prát. Pro mne jako by život skončil, mám deprese,“ uvedl muž před trestním senátem.

Obžalovaný hned v úvodu hlavního líčení prohlásil, že se cítí vinný.

„Je mi to strašně moc líto. Nesouhlasím moc s tím, že to bylo promyšlené. Byl to chvilkový zkrat, nebylo to myšleno ve zlým. Je to zpackaný život mladého člověka i mne a celé rodiny,“ přiznal obžalovaný.

Vzhledem k uznání viny, lítosti a skutečnosti, že dosud nebyl trestán, rozhodl soud o trest pod spodní hranicí zákonné sazby. Mimo jiné se ale musí podrobit protialkoholní léčbě, státu propadly také všechny jeho nelegálně držené zbraně a poškozenému musí vyplatit odškodné.

„Vynesený rozsudek není zatím pravomocný, neboť obžalovaný i zmocněnec poškozeného si ponechali lhůtu pro případné podání odvolání,“ uvedla Iva Matušková z tiskového oddělení krajského soudu.

Traktorista z Plzeňska cílil na děti. Dostal dva roky a léčbu

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám