Hlavní obsah

Dopadený Moldavan dostal po osmi letech za umlácení známého v Praze 18 let

Po více než osmi letech se pražský městský soud v pondělí vrátil k brutální vraždě Lotyše v Praze z roku 2013, ze které jsou obžalovaní dva Moldavané. Zatímco Grigori Sculschi (29) si už odpykává 15letý trest, před soudem stanul Veaceslav Pavlovschi (37). Ten po činu uprchl do Moskvy, letos v září ho Rusko vydalo. Nyní ho soud, stejně jako před lety v nepřítomnosti, odsoudil opět k 18 rokům vězení.

Veaceslav Pavlovschi u souduVideo: Novinky

 
Článek

„Už ten fakt o opakovaných atacích, jichž se obžalovaný dopustil, jednoznačně prokazuje agresivní rys jeho povahy,“ uvedla předsedkyně soudu Denisa Durdíková.

„Toho jednání se dopustil v přímé součinnosti s další osobou. Je relativně nerozhodné, který z pachatelů kopal a který bil pěstmi v tom či kterém okamžiku poškozeného. Navíc soud nemá pochybnost o tom, že takovým aktivně působícím pachatelem byl i obžalovaný Pavlovschi,“ dodala.

Durdíková také zdůraznila, že soud rozhodně neuvěřil Pavlovschiho obhajobě, kdy se větší část mlácení snažil hodit právě na Schulschiho.

Pavlovschimu soud neuvěřil ani to, že po vraždě z republiky odjel do Moskvy navštívit otce a sestru. „Soud je přesvědčen o tom, že obžalovaný uprchl z republiky, aby se vyhnul postihu za tak závažnou trestnou činnost,“ podotkla Durdíková.

Ucho jsem mu uřízl, ale nezabil jsem ho, hájil se u soudu Moldavan

Krimi

Dvojice Moldavanů brutálně umlátila k smrti svého lotyšského známého na začátku prosince 2013 v paneláku v pražských Záběhlicích. Byt měla pronajatý pětatřicetiletá Ukrajinka Tatiana Vorobcová z Ukrajiny, která pracovala v menze VŠE.

Muži u ní popíjeli, zatímco ona odešla do práce. Když odcházela, tak se podle ní všichni chovali normálně a nepůsobili opile. Po jejím odchodu se ale situace poněkud zvrtla.

„Zas se dostal (poškozený) do takový fáze, začal nám vyhrožovat, že nás zabije,“ uvedl v pondělí Pavlovschi.

Sculschi se začal s Lotyšem hádat a mlátit ho a Pavlovschi se k němu přidal. „Ani on (Sculschi), ani já jsme neměli zájem zabít toho člověka. Asi jsme to přehnali s těmi údery,“ připustil v pondělí u soudu. „Já ho nezabil,“ doplnil vzápětí.

Totéž ovšem tvrdil před osmi lety i Sculschi. Ten sice přiznal, že Lotyšovi uřízl ucho, podle něj to však byl Pavlovschi, kdo po poškozeném dupal a mlátil ho. Pavlovschi přiznal, že Lotyše bil pěstmi do obličeje.

Když se ráno probrali, zjistili prý, že je Lotyš nehybný a studený, a řešili, co dál. „Řekl jsem, že ho vezmu z bytu a policajti ho najdou. Byl jsem v šoku, měl jsem strach, věděl jsem jen, že ho musíme vynést z bytu,“ vypověděl Moldavan.

Moldavané dostali za brutální vraždu v Praze 15 a 18 let vězení

Krimi

Nejprve ale o činu informoval Vorobcovou. „O vraždě jsem se dozvěděla telefonicky. Nejprve mi přišla zpráva ‚Máš doma překvapení‘ a potom mi přišla žádost o zavolání. Když jsem Veaceslavovi zavolala, tak mi řekl o tom, co se stalo,“ vypověděla v roce 2014 žena.

Když přišla domu, požádal ji Pavlovschi, aby mu s mrtvolou pomohla, což odmítla. Pavlovschi si tak tělo přehodil přes rameno a pohodil v nedalekém parku s tím, že doufal, že bude vypadat jako oběť přepadení. „Je mi to moc líto, byl jsem mladej a blbej,“ kál se v pondělí.

Pavlovschi je odsouzený také za těžké ublížení na zdraví a výtržnictví. Jen pár dní před vraždou rovněž brutálně zmlátil v baru v Zahradním Městě devětašedesátiletého muže, se kterým se předtím pohádal.

„Pamatuju si, že byl nějaký konflikt v hospodě. Asi jsme se poprali. Měl rasistické poznámky. Říkal nám, ať táhnem domů na Ukrajinu. I když jsem z Moldávie,“ vzpomínal Pavlovschi.

Sculschi si už za vraždu odpykává patnáctiletý trest. Vorobcová, která o ní věděla a nenahlásila ji, dostala roční podmínku.

Sculschi i Pavlovschi budou po odpykání trestu vyhoštěni z ČR na neurčito.

Muž vnučky vydědil, po jeho vraždě se marně domáhaly odškodného

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám