Hlavní obsah

Blažek nenavrhne milost pro manžele odsouzené na osm let za prodej téměř neškodné látky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) nenavrhne prezidentu Miloši Zemanovi, aby udělil milost manželům Kordysovým odsouzeným za nelegální obchody s halucinogenním nápojem ayahuascou. Domnívá se nicméně, že by měl celý trestní zákoník projít revizí.

Foto: Profimedia.cz

Nápoj ayahuasca

Článek

„Prezident řekl, že milost bude udělovat jen ze zdravotních důvodů, byť dělá výjimky. O návrhu na milost jsem ale nepřemýšlel,“ řekl Novinkám Blažek.

„Já myslím, že celý trestní zákon by měl projít revizí, nejen kvůli jednomu případu. Ty trestní sazby se ne úplně povedly v tom roce 2010, nebo kdy se to schvalovalo, a myslím, že by to celé mělo projít revizí,“ doplnil s tím, že u některých trestných činů máme příliš vysoké trestní sazby. O případné revizi trestního zákoníku prý už mluví s poslanci.

Polský manželský pár Jaroslaw a Karolína Kordysovi dostali za trestný čin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy 8 let vězení, a to hlavně proto, že od svých klientů inkasovali více než 10 milionů korun. Trestní sazba je v tomto případě 8 až 12 let odnětí svobody, soud tedy ukládal trest na dolní hranici trestní sazby.

Soud sice může uložit trest pod dolní hranici sazby, nicméně soudce Vladimír Hendrych k tomu nepřistoupil s ohledem na dobu páchané trestné činnosti a množství klientů.

Soud uložil manželům z Polska osm let za obchody s nápojem peruánských šamanů

Krimi

Manželé si podle obžaloby od roku 2015 do předloňského října nechávali z Peru posílat koncentrát nápoje ayahuasca, který obsahuje v Česku zakázanou halucinogenní látku DMT. Nápoj využívají údajně už 5000 let k rituálním účelům šamani v peruánské džungli.

Převážně v Česku pak obžalovaní pořádali pro zahraniční klientelu rituály, při kterých jim nápoj s drogou podávali. Do Česka podle soudu postupně dostali přes 200 kilogramů koncentrátu, ze kterého naředěním získali asi 300 litrů nápoje.

Škodlivost je minimální, alkohol je mnohem horší

Ayahuasca je u nás sice na seznamu nedovolených látek, nicméně protidrogoví experti upozorňují, že její škodlivost je minimální.

„Když seřadíte všechny možné psychoaktivní látky podle jejich škodlivosti a rizikovosti, tak psychedelika jsou na chvostu a mají nulový závislostní potenciál. Ty škody, které způsobují, jsou minimální ve srovnání třeba s legálním alkoholem. To je další paradox současné regulace,“ řekl Právu Viktor Mravčík, ředitel pro výzkum společnosti Podané ruce a poradce národního protidrogového koordinátora.

Upozornil také, že soudy ukládají násobně nižší tresty za násilné trestné činy či zneužívání dětí.

Anketa

Byli byste v tomto případě pro udělení milosti?
Ano
77 %
Ne
23 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16707 čtenářů.

Vládní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil se zase domnívá, že jde o exemplární potrestání celé skupiny lidí, kteří se zabývají terapeutickými sezeními s ayahuascou.

„Nepovažuji to za přípustné, je potřeba revidovat trestní zákoník. Tahle kauza to jednoznačně nasvítila,“ uvedl Vobořil.

Co je ayahuasca

Ayahuasca je halucinogenní nápoj, objevený šamany v Jižní Americe, z vývaru liány, jež obsahuje psychoaktivní látku DMT (dimetyltryptamin). Ta způsobuje změny smyslového vnímání, změny vnímání času, myšlení a kognitivních funkcí a zesílení emočního prožívání.

Mozek může být pod vlivem ayahuasky schopen hlubších prožitků a vzpomínek, proto se využívá při terapeutických šamanských rituálech.

Z dalších daní za návykové látky by mohl stát mít až 15 miliard ročně, řekl Vobořil

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám