Hlavní obsah

Soud uložil manželům z Polska osm let za obchody s nápojem peruánských šamanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za nelegální obchody s psychotropním nápojem připraveným podle starého receptu peruánských šamanů ve středu olomoucký vrchní soud uložil polskému manželskému páru Jaroslawovi a Karolíně Kordysovým osm let vězení.

Foto: Profimedia.cz

Ayahuasca

Článek

Výrazně tak zvýšil trest obžalované, kterou původně ostravský krajský soud poslal do vězení na 5,5 roku. Jejímu muži naopak trest o půl roku snížil.

Třetímu obžalovanému Petru Kanawkovi, který se podílel na dovozu nápoje ayahuasca z odvaru z lián, který je v Česku na rozdíl od Peru na seznamu drog, soud potvrdil podmíněný trest. Všechny tři soud z ČR vyhostil.

„Trestní sazba je v tomto případě nastavena osm až 12 let. V případě pana Kordyse jsme provedli drobnou korekci, u obžalované to byla zásadnější korekce. Podle nás se oba dopustili stejného jednání, jako spolupachatelé, není jediný důvod, aby někdo z nich byl zvýhodněn,“ uvedl předseda senátu Vladimír Hendrych.

Za seance s halucinogenní liánou dostal muž 8,5 roku vězení

Krimi

Dodal, že zde nejsou podmínky pro uložení trestu pod spodní hranici trestní sazby. Poukázal na dlouhou dobu páchané trestné činnosti i množství klientů.

Oba ale poslal do mírnějšího typu věznice a upustil od zabavení nemovitosti na Novojičínsku, kde se ceremonie odehrávaly.

Trojice si podle obžaloby od roku 2015 do předloňského října nechávala z Peru posílat koncentrát nápoje ayahuasca, který obsahuje v Česku zakázanou halucinogenní látku DMT. Nápoj využívají údajně už 5000 let k rituálním účelům šamani v peruánské džungli.

Převážně v Česku pak obžalovaní pořádali pro zahraniční klientelu rituály, při kterých jim nápoj s drogou podávali. Do Česka podle soudu postupně dostali přes 200 kilogramů koncentrátu, ze kterého naředěním získali asi 300 litrů nápoje.

Kordys: Nejsem tu kvůli vydělávání peněz

Podle rozsudku uspořádali nejméně sto rituálů, kterých se účastnilo přibližně 1300 klientů. Od svých klientů inkasovali celkem přes deset milionů korun. Zaměřovali se výhradně na klienty z Polska či Německa a Dánska, podle soudu tak chtěli ztížit své případné odhalení.

Obžalovaní vinu celou dobu popírali. Kordys dnes u soudu zopakoval, že nikdy psychotropní látku nenabízel a neprodával. „Nejsem člověk, který by sem přijel a vydělával zde peníze,“ uvedl Kordys.

Podle obhájců ayahuascu s DMT požíval jen on sám, klienti měli k dispozici nápoj bez této látky a ceremonie spočívaly na vlastní metodě s využitím ayahuascy bez DMT.

Debata nadačního fondu pro výzkum psychedelik

Žena

Obhájci také poukázali na to, že i podle předních českých expertů je látka s DMT zařazena na seznam zakázaných látek nesprávně, už s ohledem na to, že na ni nevzniká závislost a nezpůsobuje zdravotní rizika.

„S rozsudkem v žádném případě nemůžeme souhlasit a jsme připraveni dále bojovat. Dalším krokem bude dovolání k Nejvyššímu soudu jako mimořádnému opravnému prostředku. Jaroslaw věří, že se s Karolinou dříve či později dočkají spravedlnosti a děkuje všem za podporu,“ sdělil Novinkám JUDr. Wieslaw Firla, advokát Jaroslawa Kordyse.

„Je dobře, že se vede debata, zda má být látka DMT zakázána, nebo ne. Jediné, čím je soud vázán, je zákon. Tady je to jasné, DMT je zakázaná látka a pro nás je bezpředmětné, zda jde o léčivý aparát a zda to byl omyl ji na tento seznam uvést,“ doplnil soudce.

Ayahuascu lze pode odborníků považovat za psychedelikum. Mění smyslové vnímání, vnímání času i myšlení a zesiluje emoční prožívání.

Nápoj se připravuje z liány banisteriopsis caapi, používají ho amazonští domorodci. Ve 20. století vznikly církve užívající ayahuascu jako svátost.

Kritici: Zastaralou legislativu je potřeba změnit

Podle kritiků z řad vládních protidrogových poradců je to kvůli zastaralé legislativě, kterou je potřeba změnit. Psychedelikum DMT se totiž například v Peru využívá při léčbě závislostí či depresivních stavů. V ČR ale patří na seznam zakázaných látek.

Sami manželé cítí křivdu. „Neměli jsme účastníka, který by se jakkoli cítil poškozen. Naopak – měli jsme celou řadu účastníků, kteří se na tyto workshopy opakovaně vraceli. Nejsme žádní zločinci. Jsme obyčejní lidé, kteří vždycky chtěli pomáhat ostatním, a doufáme, že to odvolací soud pochopí,“ řekla Kordysová Právu ještě před vynesením rozsudku.

Například vládní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil připravuje akční plán na následující tři roky, ve kterém chce prosadit zmírnění některých protidrogových zákonů.

Za terapii s psychedeliky padly tvrdé tresty. Vobořil chce změnu

Krimi

„Jsem přesvědčen, že to byl pokus použít současný stav našeho zákonodárství pro exemplární potrestání celé skupiny lidí, která se tím zabývá, není to jenom Karolína s jejím manželem. Nepovažuji to za přípustné, je potřeba revidovat trestní zákoník. Tahle kauza to jednoznačně nasvítila,“ uvedl Vobořil.

S tím souhlasí také Viktor Mravčík, ředitel pro výzkum společnosti Podané ruce a poradce národního protidrogového koordinátora. Podle něj je výše trestu důsledkem chybného nastavení regulace návykových látek, která neodpovídá jejich společenské nebezpečnosti.

„Když seřadíte všechny možné psychoaktivní látky podle jejich škodlivosti a rizikovosti, tak psychedelika jsou na chvostu a mají nulový závislostní potenciál. Ty škody, které způsobují, jsou minimální ve srovnání třeba s legálním alkoholem. To je další paradox současné regulace,“ upozornil s tím, že soud za ně ukládá násobně vyšší tresty než za násilné trestné činy nebo zneužívání dětí.

Co je to ayahuasca

Halucinogenní nápoj, objevený šamany v Jižní Americe, z vývaru liány obsahuje psychoaktivní látku DMT (dimetyltryptamin). Ta způsobuje smyslové vnímání, změny vnímání času, myšlení a kognitivních funkcí a zesílení emočního prožívání.

Mozek může být pod vlivem ayahuasky schopen hlubších prožitků a vzpomínek, proto se využívá při terapeutických šamanských rituálech. V Česku je látka zakázaná.

Reklama

Výběr článků

Načítám