Hlavní obsah

Za zrušené akce a kroužky kvůli koronaviru většinou náleží náhrada

Právo, svj

Kvůli šířící koronavirové nákaze se ruší sportovní a kulturní akce, ale i zájmové kroužky a nejrůznější aktivity pro děti. Rodiny za ně často zaplatily tisíce korun. Právníci se shodují, že kdo za tyto neuskutečněné akce či kroužky předem zaplatil, a možnost jejich rušení nebyla předem uvedena v podmínkách organizátorů, má nárok na přiměřené vrácení peněz.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Obecně lze říci, že za neposkytnuté služby nenáleží odměna,“ sdělila Právu ředitelka spotřebitelské organizace dTest Eduarda Hekšová. Situace může být podle ní jiná pouze tehdy, když poskytovatel služby s možnostmi jejího neposkytnutí předem počítal a zahrnul tyto možnosti do podmínek poskytování služby.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

„Typicky se jedná o vlivy počasí, indispozice sportovce nebo výkonného umělce, případně obecně okolností nebo událostí tzv. vyšší moci. Takovou okolností nebo událostí nepochybně je i mimořádný stav vyvolaný pandemií virové choroby Covid-19,“ uvedla Hekšová.

Pokud má spotřebitel zakoupené vstupenky na kulturní představení či sportovní akce, Hekšová doporučuje navštívit webové stránky pořadatelů akcí. Na nich již může být uvedeno, jakým způsobem budou vzhledem k aktuální epidemiologické situaci postupovat. Někteří pořadatelé už peníze vracejí nebo avizují uskutečnění akce v náhradním termínu. Ten ale nelze vzhledem k nařízeným ochranným opatřením zatím spolehlivě stanovit.

Už ne Čína, ale Evropa. Epicentrum pandemie koronaviru se podle WHO přesunulo

Koronavirus

„I v ostatních případech doporučujeme prostudovat smluvní podmínky pořadatelů akcí, bude v nich zpravidla stanoven postup i pro případ událostí nebo okolností vyšší moci. Pokud tam tento postup stanoven není, platí, že za plnění, které nebylo poskytnuté, nenáleží odměna a zaplacené peníze by měl poskytovatel vrátit,“ shrnula Hekšová.

Jak upozorňuje advokát Lukáš Míša z advokátní kanceláře Taylor Wessing ČR, u předplatného kulturních, sportovních nebo zájmových akcí z pohledu práva vždy vznikne smluvní vztah, i když neexistuje písemná smlouva. Pořadatelé také často mívají v písemné podobě aspoň smluvní podmínky, kde jsou upravené podrobnosti.

Čína zrušila summit, Zeman nepojede

Koronavirus

Platí se předem

„Kroužky provozované školami většinou nemají smluvní ani jiné obchodní podmínky, platí tedy občanský zákoník. Za zrušené kroužky by měla být poskytnutá náhrada, která je možná i v penězích. Rozsah zatím není známý, kompenzace se tak budou řešit zřejmě až po obnovení běžného režimu,“ uvedl Míša.

Školné v kroužcích se zpravidla platí ročně nebo půlročně dopředu. Případná náhrada záleží na konkrétním kroužku – v jazykovém kroužku můžou lekce probíhat aspoň omezeně na dálku, naopak u týmových sportů je to vyloučeno.

Republika se uzavírá, ale ČSSD už slibuje tisícovku na dovolenou

Koronavirus

Kroužky v soukromých zařízeních vlastní podmínky většinou mají a přednostně je nutné se řídit jimi. „Pokud bude pro případy vyšší moci stanoveno, že náhrada se neposkytuje, budou se strany obecně řídit tímto ujednáním. Nemusí se uplatnit, jen pokud by to bylo zjevně nespravedlivé,“ doplnil Míša.

Divadla jsou na situace, kdy zasáhne vyšší moc, podle něj zpravidla připravena a počítají s nimi. Mají totiž ve svých obchodních podmínkách nejen ustanovení o výhradě změny programu a obsazení, ale i o zrušení představení. „Úprava v podmínkách je obdobná a v takových případech lze od data oznámení o zrušení představení a ve lhůtě, která se u jednotlivých divadel liší, žádat výměnu vstupenek či vrácení peněz, anebo je divákům nabídnuta možnost navštívit náhradní představení,“ konstatoval právník.

Totální selhání odběrů v Praze: Muže s příznaky a kontaktem s nakaženými poslali domů. Nic nebylo připravené

Koronavirus

Co s problémy

Divadla, stejně jako sportovní kluby, také nabízejí permanentky na celou sezonu. Pokud by zrušená představení nebo zápasy neproběhly v náhradním termínu, měla by být část z ceny permanentky jejich držitelům kompenzována. „Uvažujeme i o možných způsobech kompenzace držitelům permanentních vstupenek. Konkrétnější v tuto chvíli být nemůžeme,“ sdělil tento týden Právu například mluvčí fotbalové Sparty Ondřej Kasík.

Právníci ale lidi i nabádají, aby zohlednili mimořádnost současné situace. „Je pravděpodobné, že pro některé pořadatele by mohla nutnost vrácení většího množství peněz za předem zaplacené služby znamenat i existenční potíže. Proto doporučujeme v současné situaci dohodu s pořadatelem, pokud to je možné,“ apelovala Hekšová.

Jak dodala, každá situace by se vždy měla řešit individuálně, s ohledem na možnosti všech zúčastněných stran. Provozovatelé služeb a organizátoři akcí už sčítají ztráty, současně ale i tisíce rodin již postihl citelný výpadek příjmů kvůli nařízené karanténě nebo péči o děti, kterým stát z preventivních důvodů raději zavřel školy. Stále více obcí také přerušuje provoz školek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám