Hlavní obsah

Za porušení karantény smrt. V Kolumbii drží občany doma gangy vystrašené z nákazy

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ilegální ozbrojené skupiny v Kolumbii se podílejí na dohledu obyvatel při karanténních opatřeních. V místech, kde má stát slabší působnost, řádí ozbrojené gangy, které dokonce zabíjejí lidi, jež karanténu poruší, případně se proti praktikám kartelů vymezí. Informoval o tom server Independent s odvoláním na organizaci Human Rights Watch (HRW).

Foto: Profimedia.cz

Vojáci hlídkující v ulicích Bogoty. Ilustrační foto

Článek

Podle HRW, která vede výzkum lidských práv a lidská práva prosazuje, bylo během posledních měsíců v Kolumbii zabito nejméně devět lidí, kteří nedodrželi karanténu nebo se proti chování ozbrojených skupin ohradili.

Jedním z nich má být Edison Leon, který zemřel v červnu poté, co poslal úřadům dopis, kde upozorňoval na praktiky skupiny, kterou označil jako „La Mafia”. V dopise poukazoval na násilné chování gangu, jenž měl obyvatele nutit, aby podstoupili zdravotní prohlídku.

„Lidé zejména v chudých venkovských komunitách čelí hrozbám a krutým trestům ozbrojených skupin, které se snaží zabránit šíření nemoci covid-19. Pokud opustí své domovy, riskují vlastní život,” upozorňuje José Miguel Vivanco, ředitel HRW.

Gangy mají strach

Podle něj gangy využívají situace k tomu, aby v očích veřejnosti demonstrovaly vlastní sílu a moc. Členové kartelů se však rovněž zřejmě obávají nákazy, protože zejména na vesnicích chybí zdravotnické vybavení, o plicních ventilátorech nemluvě. „Existuje u nich opravdový strach ze šíření nákazy,” myslí si Vivanco.

Lidé v Kolumbii brali benzin z havarované cisterny. V tu chvíli vzplála

Amerika

V Kolumbii počet nakažených lidí covidem-19 přesáhl 170 tisíc, v souvislosti s nákazou zemřelo přes 6000 osob. Podle HRW mají ozbrojené skupiny vliv zhruba ve třetině kolumbijských departementů. Obyvatele zastrašují pomocí dopisů či zpráv na Whatsappu.

Přísná pravidla

V jednom z dokumentů, který zveřejnila Národní osvobozenecká armáda, varují ozbrojenci obyvatele, aby nevycházeli z domu, jinak jim hrozí smrt. „Bojovníci jsou nuceni zabíjet v zájmu ochrany ostatních,” napsala skupina. Výjimku udělila jen několika málo profesím, jakými jsou například zaměstnanci obchodů s potravinami a léky.

Pravidla kartelů navíc často bývají přísnější, než jaká určila kolumbijská vláda. Zatímco v drtivé většině zemí, které nařídily karanténu, se mohou lidé pohybovat venku například při cestě k lékaři, některé ozbrojené skupiny v Kolumbii nepřipouští ani to.

Organizace HRW vyzvala kolumbijskou vládu, aby ochránila vlastní obyvatele a umožnila jim přístup ke zdravotní péči, jídlu a pitné vodě. „Současná situace odráží dlouhodobé selhávání vlády prokázat smysluplnou přítomnost státu v odlehlých oblastech,” dodal Vivanco.

Reklama

Výběr článků

Načítám