Hlavní obsah

Za falešné prohlášení pokuta rodičům nehrozí

Právo, jim

Čestné prohlášení rodičů o bezrizikovém stavu dítěte při návratu do školy nebude kryto žádnou sankcí.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Opuštěné třídy ve škole

Článek

„V těchto situacích je odpovědnost na rodičích. Musí si uvědomit, že jednáním, které popisujete, ohrožují především členy své rodiny,“ uvedl Martin Novotný z tiskového odboru ministerstva zdravotnictví.

Prohlášení potvrdí nejen to, že dítě není ohroženo koronavirem ani nesdílí domácnost s nikým rizikovým. Jde o lidi s chronickými onemocněními, oslabenou imunitou a starší 65 let.

Učit část dětí ve škole a část on-line? Těžko řešitelný úkol, míní šéf Asociace ředitelů ZŠ

Koronavirus

Přitom ve školství se se sankcemi vůči rodičům počítá. Za vyhýbání se povinné předškolní docházce pětiletých dětí hrozí pokuta až pět tisíc korun. Několik tisíc dětí přesto povinnou předškolní docházku neplní. Jestli jsou jejich rodiče postihováni, není známo. Pokuty řeší samosprávy a centrálně se neevidují. Většinou jde o děti ze sociálně slabšího prostředí.

Jak sladit home office a domácí učení během koronaviru

Věda a školy

Další možností, jak přimět rodinu ke spolupráci, mají ZŠ prostřednictvím orgánu sociálněprávní ochrany dětí. To je až nejzazší nástroj pro krajní případy.

Do škol se mohou od 25. května na žádost rodičů vracet pouze děti prvního stupně ZŠ. Po celou dobu pobytu ve škole se budou moci sdružovat pouze ve skupinkách do 15 dětí. Prostřídají se v poledne jen učitelé a vychovatelé. V jídelně by děti neměly jíst pohromadě.

Dodržet se budou muset i další hygienické normy, děti by měly být vybaveny dvěma rouškami, které budou moci odkládat jen při frontální výuce.

Reklama

Výběr článků

Načítám