Hlavní obsah

Jak sladit home office a domácí učení během koronaviru

Právo, Karolina Kudynová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opatření kvůli koronaviru uzavřela hranice, řada lidí musí zůstat doma. Mnohým firmy nařídily pracovat z domova na tzv. home office. Milion žáků a studentů si od poloviny března po zavření škol plní školní povinnosti doma. Do lavic se mají vrátit až 25. května, a to pouze dobrovolně žáci prvního stupně, zbytek až v září. Z rodičů se tak stali učitelé, učitelky, kuchařky, případně IT experti na zprovoznění on-line výuky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

K tomu všemu řada rodičů musí zvládat svoji každodenní práci. Někteří ale nevědí, co si v této situaci počít. Jak sladit home office a domácí studium? Jak se nezhroutit z množství úkolů a alespoň trochu si to užít?

Jde to i bezplatně

Výhodou domácího vzdělávání je, že si můžete rozvrhnout čas, kdy se budete učit a kdy pracovat a proložit vše příjemnou motivací. Současně máte prostor volby, co se kdy bude dítě učit, jak dlouho a jakým způsobem, a kterým předmětům dáte společně přednost.

Můžete také s dětmi vyzkoušet nové vzdělávací interaktivní metody a učebnice. Mnoho vzdělávacích firem zareagovalo vstřícně a nabízejí na internetu studijní materiály, učebnice, kurzy nebo mapy bezplatně.

Přehledně: Kdo se vrátí do škol a kdy

Domácí

Zdarma si můžete po dobu opatření stáhnout například učebnice edice Taktik pro základní školy nebo učebnice Fraus, podle nichž se vyučuje Hejného matematika. Městská knihovna v Praze zase nabízí zdarma některé e-knihy.

Na webu je zdarma ke stažení řada pracovních listů k procvičování pro mateřské, základní a střední školy ze všech předmětů, stačí si je vytisknout. Pro vysokoškoláky umožnily zdarma on-line přístup ke zdrojům literatury nebo přednáškám i Národní knihovna nebo Akademie věd.

Většina rodičů si myslí, že vzdělávání doma zvládá, ukázal výzkum. Času je ale málo

Věda a školy

Instituce takto chtějí podpořit přístup ke vzdělávání všem bez rozdílu. Pro některé rodiny to bude vítané zpestření, pro sociálně slabší pak důležitá podaná ruka, aby měli studijní materiály zdarma k dispozici.

Na své si přijdou i zájemci o studium jazyků. Pravidelné programy pro žáky ZŠ připravila i Česká televize na UčíTelka a Škola doma pro přípravu na přijímací zkoušky.

Tipy na učebnice, pracovní listy, mapy, knihy a další pomůcky online ke stažení zdarma:

Vydavatelství Taktik nabízí online všechny interaktivní učebnice zdarma v mimořádném balíčku 56 titulů ze všech předmětů od 1. do 9. třídy.

Vydavatelství učebnic Fraus podporuje současné domácí učení a uvolnilo elektronické interaktivní učebnice zdarma pro žáky a studenty ZŠ a SŠ ke stažení pomocí slevových kódů.

Knihovna Akademie věd nabízí přístup ke statisícům elektronických knih, českých i zahraničních časopisů a článků za symbolickou jednu korunu za registraci. Pomůže i vysokoškolákům, kteří potřebují dokončit diplomovou nebo disertační práci.

Vydavatelství Portál nabízí pracovní listy pro rozvoj grafomotoriky, čtení, počítání, kreslení nebo výslovnosti pro předškolní i mladší školní věk.

Pokud má vaše dítě Hejného matematiku, nebo ji s ním chcete vyzkoušet, procvičování najdete zde.

Výukové materiály pro učení venku, pokud bydlíte blízko přírody. Pozorování, pokusy ve venkovní laboratoři, tvořivé metody, které děti budou bavit.

Městská knihovna v Praze nabízí některé e-knihy zdarma, pohádky, ale i klasickou českou prózu a literaturu k přípravě na maturitu.

Stránka pro procvičování různých předmětů zde.

Procvičování češtiny, matematiky, prvouky a angličtiny pro 1. až 4. třídu zde i zde.

Zábavné procvičování na doma ve čtení, angličtině a španělštině na počítači, tabletu nebo mobilu. Doplňování písmen a hry s písmeny, předškoláci a 1. stupeň.

Multimediální interaktivní učebnice pro 1. a 2. stupeň ZŠ ze všech předmětů zdarma do 31. srpna 2020.

Pokud se chcete o domácím vzdělávání dozvědět více, pomůže vám e-book o domácím vzdělávání. Rady učitelky 1. stupně jsou zde.

Nakladatelství Nová škola poskytuje materiály ze všech předmětů pro výuku na 1. stupni do 31. srpna k více než 110 interaktivních titulů ZŠ zde i zde.

Tipy Akademie věd na vědecké úkoly pro děti, středoškoláky i dospělé milovníky vědy. Streamy přednášek nebo různé pokusy až k vám do obýváku, to vše zde.

Národní park Šumava chce zpříjemnit domácí studium žákům základních škol pracovními listy o přírodě a různých zvířatech.

Národní park Podyjí nabízí zdarma ke stažení pracovní listy o přírodě k poznávání a vybarvování. Poslouží jako příjemné doplnění učiva, když se nemůžete s dětmi do parků vypravit osobně.

K procvičení matematiky jsou zajímavé i stránky Matika.in, Khanova škola, pro češtinu Gramar.in, Umimeto nebo Sfumato.

Pokud se chcete inspirovat, jak s dětmi tvořit zážitkově a s prožitkem, pomůže vám tato FB skupina.

On-line kroužky z pohodlí vašeho domova Intellectus přináší programovací výzvy, badatelské a přírodovědné úkoly z počítače nebo tabletu.

V největší digitální knihovně světa najdete články, časopisy a obrázky o přírodě v angličtině.

Znalosti různých předmětů si můžete zdarma procvičit ve známých Scio testech, které připravují národní srovnávací testy středních škol.

Oblíbené vzdělávací seriály na téma Byl jednou jeden život, člověk, vynálezce, objevitel a vesmír.

On-line výuku jazyků nabízí některé jazykové školy.

Chcete si prohlédnout různá muzea po světě? Virtuální prohlídka vás zavede do 12 nejslavnějších.

Pro domácí studium můžete využít zdarma licence na slovníky Lingea v šesti jazycích – angličtině, němčině, španělštině, francouzštině, italštině a ruštině.

Vysoká škola ekonomie a managementu nabízí on-line kurzy zdarma z oblasti ekonomie, psychologie, sociologie, práva, marketingu, managementu účetnictví aj. Hodí se pro vysokoškoláky nebo zvídavé středoškoláky, ale i dospělé, kteří chtějí rozšířit obzory.

Festival Jeden svět zpřístupnil některé dokumentární filmy on-line zdarma. Nemusíte do kina a můžete se dívat ze svého domova.

Zábavné procvičování angličtiny s rodilým mluvčím pro menší děti pomocí videa britského učitele Steva. Stejně tak je možné využít k poslechu různé vhodné pohádky na Youtube nebo zde.

Vybarvování číslic pro předškolní děti a 1. třídu.

Reklama

Související články

Žáci budou ve třídě bez roušek

Podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) nebudou muset mít žáci 1. stupně, kteří se budou moci vrátit do škol od 25.května, roušky. Výuka by měla probíhat...

Výběr článků

Načítám