Hlavní obsah

Z Itálie se vracejí tisíce Čechů, cestovky počítají milionové ztráty

Novinky, bor

Tisíce českých turistů, kteří byli na dovolené v zimních střediscích v Dolomitech, se po ukončení sezony a vyhlášení karantény vracejí z Itálie domů. Cestovky vyslaly pro své zákazníky desítky autobusů, ale většina se jich vrací po vlastní ose. Ministerstvo zahraničí potvrdilo, že italské úřady jejich pohybu směrem k hranicím nijak nebránily.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z dronu na lyžařská střediska na severu Itálie, která kvůli koronaviru zejí prázdnotouVideo: Reuters

 
Článek

První komplikace při cestě domů čekala na italsko-rakouském hraničním přechodu v Bren­nerském průsmyku. Rakousko vyhlásilo od úterního dopoledne zákaz vstupu na své území všem cestujícím z Itálie. Výjimkou jsou pouze osoby s blíže neupřesněným zdravotním potvrzením.

ON-LINE: Stát může nově posílat do karantény i turisty

Koronavirus

Vstup je povolen Rakušanům, kteří se vracejí z Itálie. Musejí se zavázat, že po příjezdu do svého bydliště stráví dva týdny v domácí karanténě. Policisté pouštějí do země i tranzitní cestující, tedy i Čechy vracející se domů. Ti musejí Rakouskem projet bez zbytečného zdržení. Podle informací se kolony na dálnici včera netvořily, protože hustota dopravy klesla oproti normálu o více než polovinu.

Lidem, kteří se předčasně vracejí s cestovní kanceláří, musí cestovka nevyužitou dovolenou kompenzovat. V CK Fi­scher, která patří prostřednictvím své dceřiné společnosti Nev-Dama k nejvíce postiženým, mají spočítáno, že budou v souvislosti se změnami vyvolanými koronavirem vracet svým zákazníkům celkem zhruba 170 milionů korun.

Vrátí něco Italové?

„Kolik z toho dostaneme od italských partnerů zpátky, o tom se bude teprve jednat,“ řekl mluvčí cestovky Jan Bezděk.

Na otázku ohledně letošního dalšího prodeje dovolených mluvčí uvedl, že sice výrazně poklesl, ale nezastavil se. Vzhledem k tomu, že březen a duben patří tradičně k prodejně slabším měsícům, není podle něho pokles nijak dramatický.

Smartwings přerušily provoz linky do Tel Avivu

Koronavirus

„Prodej letních dovolených jsme podpořili tím, že zákazníkům umožníme bezplatnou změnu destinace ještě tři týdny před nástupem, a pokud se rozhodnou dovolenou v této lhůtě zrušit, zaplatí jen minimální storno ve výši 1500 Kč,“ řekl Právu Bezděk. Podobně minulý týden zvolnila své podmínky i cestovní kancelář Exim Tours.

Stát se podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) chystá firmám a živnostníkům v cestovním ruchu pomoci, například odložením splácení daní či bezúročnými půjčkami. Někteří podnikatelé hovoří o poklesu svých tržeb i o 70 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám