Hlavní obsah

WHO: Šíření koronaviru se v Africe zrychluje

V Africe se zrychluje šíření koronaviru. Oznámila to ve čtvrtek Světová zdravotnická organizace (WHO) a upozornila, že trvalo 98 dní, než se na kontinentu nakazilo 100 000 lidí, a pouhých 18 dní, než se počet infikovaných zdvojnásobil.

Foto: Mike Hutchings, Reuters

Měření teploty žákům základní školy v Kapském městě

Článek

Virus, který do afrických měst na začátku zavlekli cestovatelé z ciziny, se nyní šíří do venkovských oblastí. Tam přitom není k dispozici vybavení ke zvládnutí případů, které potřebují intenzivní péči, řekla Matshidiso Moetiová, jež v rámci WHO odpovídá za oblast Afriky.

Nejvíc případů má stále Jihoafrická republika, kde je 55 000 nakažených. Nejhorší je situace v provinciích Západní a Východní Kapsko. "Hlavně v Západním Kapsku je hodně případů nákazy i úmrtí, vývoj je tam podobný jako v Evropě a v USA," řekla Moetiová.

Světová zdravotnická organizace obrátila, roušky doporučuje

Koronavirus

Podle jejích slov je v Africe potvrzena nákaza u 207 600 lidí, přičemž 75 procent je v deseti zemích. Na covid-19 na kontinentu zemřelo 5000 pacientů.

"I když africké případy nečiní ani tři procenta z celosvětového počtu nakažených, je zřejmé, že se pandemie zrychlila," řekla Moetiová.

Menší dopad koronaviru na Afričany ve srovnání s obyvateli jiných částí světa se podle ní dá vysvětlit jednak tím, že Afrika má v průměru mladší obyvatelstvo, a také faktem, že mnoho zemí má už z období epidemie eboly vybudován systém zdravotní kontroly na hranicích.

Reklama

Výběr článků

Načítám