Hlavní obsah

Vyrážka v ústech může být novým příznakem covidu-19, upozorňuje studie

Novinky, tcs

Léze a zarudlé flíčky na patře úst mohou být dalším příznakem covidu-19, naznačuje to nově vydaná studie v odborném časopise JAMA Dermatology. Odborníci zkoumali 21 pacientů s covidem-19 z madridské nemocnice, kteří trpěli vyrážkou. Šest z nich mělo vyrážku v ústech.

Foto: Danish Siddiqui, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Vyrážka patří mezi již známé možné symptomy onemocnění, španělští lékaři však upozorňují, že by vyšetřující lékaři měli pacientům důkladně prohlédnout rovněž ústní dutinu.

Studie se zabývá případy 21 pacientů z madridské nemocnice, kteří byli hospitalizováni mezi 30. březnem a 8. dubnem. U šesti z nich se vyskytoval enantém neboli vnitřní vyrážka, která bývá nejčastěji na sliznicích. Všech šest pacientů - dva muži a čtyři ženy - bylo ve věku mezi 40 a 69 lety.

Vyvíjená oxfordská vakcína proti covidu-19 vyvolala dva druhy imunitní reakce

Koronavirus

Podle lékařů to naznačuje, že tato vyrážka postihuje určitou podskupinu pacientů. Studie byla však příliš malá, než aby dokázala určit, o jakou podskupinu jde.

I když se množí popsané případy covid pacientů s vyrážkou, je podle autorů studie obtížné zjistit její původ. Jednou z hypotéz je, že by mohla být reakcí na podávané léky. „Nicméně přítomnost enantému velmi silně naznačuje virální původ spíš než reakci na léky,“ uvádějí autoři studie.

Kalifornská univerzita zkouší testy na koronavirus jen ze slin

Koronavirus

Vyrážka v ústech se u pacientů objevila zhruba dva týdny poté, co se u nich projevily známější příznaky jako horečka nebo dušnost.

Už dříve byla vnitřní vyrážka popsána i u některých případů z Itálie. Lékaři by se podle autorů nové studie měli při vyšetřování pacientů zaměřit i na vyšetření ústní dutiny. K té se příliš nepřistupuje vzhledem k tomu, že se lékaři obávají kapénkového přenosu nemoci. Řada pacientů navíc nosí roušky a tento příznak tak může lékař přehlédnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám