Hlavní obsah

Vláda schválila kurzarbeit i odpuštění záloh pro OSVČ

Novinky, zpe, ren
Aktualizováno

Kabinet na pondělním zasedání schválil kurzarbeit. Rozhodl také, že odpustí živnostníkům minimální zálohy na důchodovém pojištění. Na tiskové konferenci o tom informovala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Foto: vlada.cz

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová po jednání vlády

Článek

„Vláda právě schválila kurzarbeit i půlroční odpuštění minimálních záloh na důchodovém pojištění pro OSVČ,“ uvedla Maláčová.

Kurzarbeit. Německý vynález se šíří Evropou

Ekonomika

Kurzarbeit znamená, že se zaměstnancům zkrátí pracovní doba a ušlý příjem jim doplatí stát. Jde o jedno z opatření, které má zamezit, aby firmy propouštěly zaměstnance.

Jde o podporu firem i zaměstannců. „Necheme, aby firmy propouštěly lidi. Jde o dotaci zaměstnanců přes mzdy. Prozatím to bude platit pro měsíc březen a pak se bude pokračovat,” uvedla Maláčová.

Jde podle ní například o případy, kdy zaměstnavatelům do práce nedorazila třetina zaměstnanců nebo jim chybí subdodávky nebo mají omezenou poptávku na trhu. „Na apríla bude program vyhlášen,” doplnila Maláčová.

Variant je několik a MPSV je uvádí v přehledné tabulce.

V rámci podpory ekonomiky vláda také rozhodla, že živnostníci nebudou půl roku platit zálohy na sociální pojištění.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Odpuštění záloh pro životní a důchodové pojištění bude platit od března do srpna tohoto roku. Jde pouze o minimální odvody,” uvedla Maláčová. Za šest měsíců by to stát mělo vyjít na 15 milionů miliard korun.

„Nároků na důchod bude počítat jako vyloučená doba, tzn. jako stejný postup v případě nemoci,” dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám