Hlavní obsah

Tisková konference po jednání vlády o opatřeních proti koronaviru

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ve Strakově akademii v úterý odpoledne mimořádně zasedla vláda premiéra Andreje Babiše (ANO). Ministři probírají scénáře otevírání obchodů a služeb zavřených v rámci koronavirových opatření, stejně jako otázku znovuotevření škol. Brífink po jednání je naplánovaný na 16. hodinu, Novinky ho nabídnou živě.

Živě: Tk po jednání vládyVideo: ČTK

 
Článek

Vláda na jednání rozhodla o nasazení až 360 vojáků na zajištění provozu domovů sociálních služeb. Ti budou pomáhat zvládat situaci kolem epidemie koronaviru.

Armáda nasadí vojáky do domovů sociálních služeb

Domácí

Očekává se především představení plánu na postupné otevírání dalších provozoven a rozvolňování nařízení. „Vláda to v úterý rozhodne a přednese scénáře uvolňování,“ uvedl před jednáním ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a nastínil, že by se to mělo odehrát ve třech vlnách.

Zmínil, že většina obchodů by mohla být otevřena již v prvních týdnech v květnu – to vše ale za dodržování striktních hygienických a bezpečnostních pravidel.

Havlíček: V květnu by se mohlo otevřít skoro všechno

Koronavirus

Kabinet by měl také rozhodnout, zda a kdy se vrátí žáci a studenti v letošním školním roce do lavic. Ministr školství Robert Plaga (ANO) dříve avizoval, že by se měly děti vrátit do škol v polovině května, nicméně rozhodnutí není na něm, ale na ministerstvu zdravotnictví a epidemiolozích.

Ti úplné obnovení školní docházky před koncem školního roku nedoporučují. To o víkendu uvedla hlavní hygienička Jarmila Rážová i epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Návrat všech dětí do školy v červnu nedoporučujeme, říká hlavní hygienička

Koronavirus

Vláda se naposledy sešla před Velikonocemi. Tehdy ministři například rozhodli o otevření hobbymarketů nebo venkovních sportovišť. Zmírnili ale také podmínky pro nošení roušek. Nově je nemusí nosit řidiči autobusů a tramvají nebo autisté.

Reklama

Výběr článků

Načítám