Hlavní obsah

V USA se chystají dát remdesiviru zelenou

Novinky,
Washington

Americký federální Úřad pro potraviny a léky (FDA) plánuje schválit remdesivir pro léčbu pacientů s nemocí covid-19, uvedla televize CNN. Úřad zatím ještě žádný preparát pro léčbu infekce novým koronavirem neschválil, umožnil jen experimentální použití slibných léků včetně transfuzí plazmy. Remdesivir od společnosti Gilead Sciences ale v USA prošel testy, které ukázaly, že se doba léčby zkrátila o pět dní.

Foto: Gilead Sciences, Reuters

Výroba remdesiviru.

Článek

„V rámci závazku FDA urychlit vývoj a dostupnost potenciálních léčeb covidu-19 se úřad zapojil do jednání s Gilead Sciences, aby byl remdesivir dostupný pacientům jako adekvátní léčba tak rychle, jak to jen půjde,“ uvedl mluvčí FDA Michael Felberbaum den poté, co byly zveřejněny předběžné výsledky testů na tisíci pacientech, které ukázaly, že lék pomáhá, v průměru zkracuje léčbu z patnácti na jedenáct dní.

Experimentální lék remdesivir prošel testem, účinný by měl být po pěti dnech

Koronavirus

Studie prováděná Národním institutem pro alergie a nakažlivé nemoci (NIAID) pracovala i s kontrolními skupinami nakažených, kteří lék nedostávali. „Data ukazují, že remdesivir má jasný výrazný kladný efekt na zkrácení doby uzdravení,“ uvedl ředitel institutu Anthony Fauci. Zkrácení léčby o čtyři dny je podobné jako u jiného antivirotika, Tamiflu, v případě chřipky. Ani ten rychle nevyléčí nakažené, ale zkracuje dobu nemoci.

„I když zlepšení o 31 procent nevypadá jako stoprocentní knokaut, je to velmi důležitý důkaz správnosti konceptu,“ dodal Fauci, „prokázalo se, že lék blokuje virus (jeho replikaci – pozn. red.).“

Naděje: Remdesivir porazil virus po několika dnech, tvrdí studie

Koronavirus

 Snižuje počet obětí

Remdesivir také může snižovat riziko, že pacient zemře. „Výsledky naznačují přínos, i co se týká přežití, smrtnost byla u skupiny dostávající remdesivir osmiprocentní a u skupiny užívající placebo činila 11,6 procenta,“ uvedl NIAID.

Zveřejněny byly už předběžné výsledky testů, byť se to obvykle nedělá. Fauci to ale hájil etickými důvody v době, kdy žádný lék na nemoc není.

Kromě USA chce lék rychle schválit pro použití i Japonsko, uvedl premiér Šinzó Abe.

Taxikář, který dostal experimentální lék, se uzdravuje, oznámil jeho lékař

Koronavirus

Opatrnost přetrvává

Fauci uvedl, že šlo o test na 1090 lidech, kdy byla zapojena kontrolní skupina. Světová zdravotnická organizace však zaujala opatrný postoj. Maria Van Kerkhoveová, která vede skupinu mající na starosti boj s koronavirem, uvedla: „Obvykle nemáme jen jednu studii, která změní situaci.“ Dodala, že jsou potřeba ještě další testy. „Díváme se na všechny studie a posuzujeme je kolektivně. Pak můžeme přijít s nějakým závěrem typu – ano, vidíme efekt, nebo ne, nevidíme.“

Remdesivir selhal, tvrdí dokumenty, které omylem zveřejnila WHO

Koronavirus

Předchozí testy nebyly tak jednoznačné nebo se konaly bez kontrolní skupiny přijímající placebo. Ve středu prestižní britský časopis pro infekční nemoci Lancet zveřejnil zprávu o klinických zkouškách remdesiviru v Číně u středně těžkých případů, které nebyly dokončeny podle plánu, protože už chyběli pacienti.

Testování remdesiviru v Číně předčasně ukončili, chyběli pacienti

Koronavirus

Podle této studie provedené na 237 lidech v deseti nemocnicích v provincii Chu-pej, kde epidemie propukla nejdříve, nebylo nasazení remdesiviru spojeno se statisticky významnými klinickými přínosy, co se týče doby léčby, ale ti, kteří dostávali remdesivir, se zotavovali rychleji. Proto byly doporučeny další testy. Lék se podával 155 nakaženým, zatímco 78 dostávalo placebo.

Výroba se zvyšuje

Ředitel Gilead Sciences Daniel O’Day v rozhovoru pro web STAT ve středu řekl, že firma už v lednu začala zvyšovat produkci remdesiviru v naději, že bude účinný. Tehdy vyrobila 5000 balení pro léčbu. Doposud vyrobila 50 000 balení dávek a ředitel očekává, že do července to bude 140 000 balení. „A můžeme to zvyšovat dále, na několik milionů balení pro léčbu do konce roku,“ řekl O’Day. Pro léčbu se obvykle používá deset dávek intravenózně.

Reklama

Výběr článků

Načítám