Hlavní obsah

USA pošlou lidem peníze v rámci boje proti nemoci Covid-19

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy se snaží udržet v době pandemie americkou ekonomiku nad vodou. Vláda v úterý avizovala, že uvolní 850 miliard dolarů v rámci stimulace ekonomiky. Část dostanou Američané v hotovosti, protože je to rychlejší než úlevy z daní.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump a ministr financí Steven Mnuchin

Článek

„Podíváme se, jak poslat šeky Američanům hned. Tím myslím teď během dvou týdnů,“ uvedl ministr financí Steve Mnuchin. Neuvedl sice částku, ale senátor Mitt Romney řekl, že by mělo jít o tisíc dolarů. Mnuchin potvrdil, že to byla jedna z možností, ale nešlo by to milionářům.

Mnuchin dodal, že Trump byl pro daňové úlevy, administrativa chce ovšem pomoci hned.

Kvůli propadu o devět procent muselo být v pondělí pozastaveno obchodování na burze. Akciový trh přestal padat poté, co Donald Trump v pondělí oznámil, že se po následujících patnáct dní nesmí konat shromáždění více než deseti lidí, že je možné pracovat z domova a uzavřely se restaurace i bary. Jídlo si lze nechat dovážet, ale s velkými  řetězci rychlého občerstvení se jedná, aby byly otevřené drive- through.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Z balíčku by mělo jít 58 miliard pro aerolinky. „Jak asi víte myslím, že je to horší než 11. září. Pro aerolinky. Musely skoro všechny lety zastavit,“ řekl Mnuchin.

Dalších 500 miliard by mělo jít na daňové úlevy a 250 miliard na úvěry drobným podnikatelům.

Mnuchin také slíbil že by brzy mohly být vyslány polní nemocnice a armáda je připravena upravit své budovy, aby mohly sloužit jako nemocnice.

Trump se snažil podpořit ducha, když řekl: „Jednou povstaneme a řekneme, vyhráli jsme.“

V USA je 702 nakažených a 94 mrtvých, z toho 48 ve státě Washington.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám