Hlavní obsah

Testuje se už i přímo na Václavském náměstí

– Praha
Právo, trj

V pátek se na pražském Václavském náměstí otevřelo soukromé testovací místo pro lidi, kteří mají podezření, že se nakazili koronavirem. Různé typy testů jsou určeny jak turistům, místním i těm se žádankami od lékařů. Soukromá společnost GHC Genetics podle svého projektového manažera Petra Svitáka za den zvládne otestovat stovky lidí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Odběrové místo na Václavském náměstí

Článek

Vedení Prahy, které pro nové místo našlo nebytový prostor, má obavy z případné druhé vlny koronaviru. Podle primátorova náměstka Petra Hlubučka (STAN), který sám onemocnění prodělal, jsou v plánu odběrná místa v pěti částech Prahy. „Je to přirozené reakce na nárůst případů,“ řekl Právu Sviták.

Podle Hlubučka jde o prevenci. „Chceme se vyhnout situaci, v níž bychom byli nuceni zavádět plošná opatření s celospolečenským dopadem,“ uvedl.

Za rychlost si připlatí

Sviták nevyloučil, že by se po Praze mohly rozšířit právě jejich laboratoře. „Pokud bude mít magistrát nebo některá městská část požadavek, budeme se snažit vyhovět,“ uvedl. Firma už testuje na letišti a vzorky zkoumá ve své laboratoři.

Zdravotníci v ochranných oblecích se budou na Václavském náměstí střídat v pětihodinových směnách, a budou čtyři. „Za den zvládneme otestovat pár set případů,“ řekl Sviták.

Nové ohnisko na Plzeňsku, v Tatiné mohou lidé nově ven jen s rouškami

Koronavirus

Za výtěr z nosohltanu (PCR test) samoplátce zaplatí 1750 korun. Ten samý rychlý test s výsledky do dvou hodin stojí 7500 korun. Test na protilátky proti covidu-19 vyjde na 700 korun. Tzv. duo test, tedy jak výtěr, tak protilátky stojí 2300. Pro rodiny, které míří na dovolenou, společnost nabízí balíčky po 3000 korunách za dospělého, jde o opakování testů.

Sotva odběrové místo v pátek povytáhlo roletu, už měli zájem Pražané i turisté.

V metropoli nyní odebírá vzorky na testy na koronavirus deset nemocnic a soukromých laboratoří. Na většině místech testují pacienty indikované hygienickou stanicí i samoplátce.

Praha nevylučuje zavedení povinnosti nosit roušku ve všech prostředcích MHD, zatím je nutné ji mít v metru.

Podle hlavní pražské hygieničky Zdenky Jágrové bude nošení roušek v autobusu a v tramvají nařízeno nejspíš v září, a to hlavně podle klimatických podmínek a šíření nemoci.

Reklama

Výběr článků

Načítám