Hlavní obsah

Téměř všichni vyléčení z covid-19 získávají protilátky. Otázkou je, na jak dlouho

Novinky, jky

Nová čínská studie přináší poměrně pozitivní informace. Vědci z čchung-čchingské zdravotnické univerzity zjistili, že téměř všem pacientům, kteří se uzdraví z koronaviru, se v těle vyvinou oba typy imunitních buněk, které s virem bojují. Nakolik však tyto buňky dokážou ochránit člověka před další nákazou koronavirem, není známo, stejně jako to, jak dlouho by imunita případně trvala.

Foto: Profimedia.cz

Vědci zkoumali krev lidí nakažených koronavirem, výsledky jsou slibné.

Článek

V mnoha zemích po světě, včetně České republiky, probíhaly počátkem května testy protilátek na koronavirus mezi obyvateli, aby se zjistila míra promoření obyvatelstva. Ať už byly výsledky v jednotlivých zemích jakékoliv, mnoho lidí poukazovalo na to, že zatím neexistuje studie, která by s jistotou potvrzovala, že protilátky v těle znamenají, že koronavirus již znovu nechytnete.

Protilátky jsou imunitní buňky, které si tělo vyvine pouze při kontaktu s daným patogenem. Pokud jste se tedy nikdy nesetkali s bakterií nebo virem, v tomto případě tím, který způsobuje covid-19, nebudete mít protilátky. Vědci logicky očekávali, že to tedy v případě nového koronaviru bude stejně, ale až doposud chyběl vědecký podklad, který by to dokazoval.

Slibné výsledky

Vědci z čínského města Čchung-čching zkoumali krev 258 pacientů, kteří prodělali covid-19 a poohlíželi se po imunitních buňkách. Lidské tělo produkuje dva typy protilátek vůči infekcím - immunoglobulin M (IgM) a immunoglobulin G (IgG).

Ten první, IgM, si tělo vytváří už krátce po infekci. Tyto protilátky poskytují jen krátkou ochranu a poté z těla mizí. Jen asi 40 procent pacientů si vyvinulo IgM protilátky do týdne od infekce, ale po dvou týdnech mělo měřitelnou hladinu IgM již 95 procent zkoumaných pacientů. Co je ale důležitější je to, že všichni měli následně v krvi také IgG, tedy protilátky, které trvá déle vytvořit, ale mají vyšší potenciál poskytovat dlouhodobější ochranu.

Výjimky se objevily

V následné studii pak vědci ještě získali krev od dalších 69 pacientů, z nichž všichni vyjma dvou (šlo o příbuzné - matku s dcerou) měli do 20 dnů od nákazy v krvi protilátky. Vědci budou nyní tyto testované osoby sledovat dále, aby mohli lépe určit, nakolik jsou tyto osoby chráněny před další nákazou koronavirem a jak dlouho tato ochrana případně trvá. Což jsou v tuto chvíli v souvislosti s imunitou vůči koronaviru asi dvě nejpalčivější otázky vůbec.

„Proběhlá studie zodpovídá alespoň jednu ze stávajících otázek a přináší tolik potřebovanou jasnou odpověď, která oživuje entuziasmus pro testování protilátek SARS-CoV-2 v populaci,” uvedl doktor Francis Collins z amerického National Institute of Health.

Reklama

Výběr článků

Načítám