Hlavní obsah

Švédský premiér nařídil vyšetřování přístupu ke koronaviru

Stockholm

Švédský premiér Stefan Löfven nařídil vyšetřování s cílem zjistit, jak země zvládla epidemii koronavirové nákazy, napsal ve čtvrtek server deníku Daily Mail. V zemi, která se rozhodla pro méně opatrný přístup, roste počet nakažených i obětí. Těch je podstatně více než v okolních severských zemích. Země je v počtu nemocných na milion obyvatel pátá na světě.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Švédský premiér Stefan Löfven.

Článek

„Nejde o to, zda se v důsledku vyšetřování změní Švédsko, jde o to, jak,“ řekl premiér.

Vyšetřovat bude komise vybavená rozsáhlými pravomocemi. Bude zjišťovat, jak virus dorazil do Švédska, jak se šířil, a provede revizi opatření kabinetu a dalších orgánů.

Otce švédské cesty tepe opozice. Žádá i rezignaci premiéra

Koronavirus

Švédsko na rozdíl od většiny evropských států zvolilo liberální přístup k nákaze. Místo zákazů, omezování kontaktů, zavírání obchodů, restaurací a provozoven služeb občanům doporučovalo, jak se mají chovat.

Jenže ve chvíli, kdy nyní ostatní evropské země ruší přísná opatření a otevírají své hranice, tato skandinávská země se dál vypořádává s nárůstem počtu nakažených v řádu stovek až tisíců za den.

Desetimilionová země hlásí celkem už 69 692 případů nákazy. Infekci podlehlo 5370 pacientů. Pro porovnání, v Norsku podlehlo koronaviru 250 nakažených, v Dánsku 600 a ve Finsku 325.

Švédsko má za týden nejvíce mrtvých s koronavirem na milion obyvatel na světě

Koronavirus

Švédská opozice kritizuje především to, že se nákaza dostala v takové míře mezi obyvatele pečovatelských domovů – senioři tvoří většinu obětí nákazy. Vládě také vyčítá zpoždění s testováním.

Hlavní švédský epidemiolog Anders Tegnell odmítá kritiku, tvrdí, že dosud není prokázané, zda přísná protikoronavirová opatření byla v šíření viru účinná. Nárůst počtu nových případů infekce zdůvodnil tím, že skandinávská země více testuje, takže odhalí i více případů.

Vyšetřovací komise do konce letošního listopadu podá zprávu o tom, zda byla péče o seniory dostatečná a nestaly se chyby. Konečnou zprávu by měla komise dodat do roku 2022, tedy před místními parlamentními volbami.

Reklama

Výběr článků

Načítám