Hlavní obsah

Stovky nemocničních postelí nabízí vedle Linetu ještě druhá firma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo zdravotnictví je před podpisem smluv se dvěma největšími dodavateli zdravotnických lůžek v Česku. Bezprostředně po podpisu smlouvy dodají 600 lůžek do vznikající polní nemocnice v pražských Letňanech, řekl v pondělí po jednání vlády ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Vedle společnosti Linet, u které vláda aktuálně poptává 4000 nemocničních lůžek pro pacienty s covidem, se státu nabídla také společnost Proma Reha z České Skalice na Náchodsku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Český výrobce nemocničních postelí zažívá boom, jeho výrobky vybaví i polní nemocnici v pražských LetňanechVideo: AP

 
Článek

„Poslali jsme nabídku a premiér Babiš nám obratem odpověděl. Pokud druhá strana zareaguje pružně, už v sobotu bychom mohli začít s dodávkami. Do měsíce jsme průběžně schopni do potřebných zdravotnických zařízení dodat zhruba 900 lůžek,“ řekl ve čtvrtek Právu jednatel společnosti Radek Jakubský.

Na skladu k okamžitému dodání jich má firma nyní 73. Jakubský dodal, že někteří zahraniční zákazníci jsou ochotni s odběrem lůžek v příštích týdnech posečkat.

Už teď je výrobní linka v závodě v Meziměstí na Náchodsku sice vytížená na 120 procent, společnost je ale podle Jakubského připravena produkci ještě navýšit. Nyní týdně vyrábí zhruba 300 lůžek, přičemž významná část z nich jde na export, například do Maďarska.

ON-LINE: S covidem v Česku zemřelo už 1200 lidí, na 3000 je v nemocnici

Koronavirus

Do zdravotnických zařízení může Proma Reha podle Jakubského dodat například takzvaná ICU lůžka pro jednotky intenzivní péče (JIP) a ARO, tedy pro pacienty s těžším průběhem onemocnění koronavirem. Továrna v Meziměstí nyní zaměstnává přes 160 lidí. „Dalších deset nyní sháníme,“ uvedl Jakubský.

Jsou i v rezervě

Podle národního koordinátora intenzivní péče Vladimíra Černého kvůli rostoucímu počtu pacientů s covidem-19 potřebují nemocnice navýšit kapacitu lůžek asi o 5000.

Premiér Andrej Babiš (ANO) minulý týden oznámil, že stát plánuje nakoupit celkem 4000 lůžek od společnosti Linet, z toho 1000 pro intenzivní péči o těžké případy.

Čísla jsou katastrofální, nemáme čas, říká Babiš. Armáda v Letňanech postaví 500 lůžek

Koronavirus

Linet ale musí všechna tato lůžka teprve vyrobit. „Děláme maximum, abychom poptávce státu vyhověli. Výrobu rozprostřeme v čase a první lůžka začneme dodávat hned v příštím týdnu. Během několika následujících týdnů pokryjeme celou zakázku,“ uvedl ředitel Linetu Tomáš Kolář.

Vedle nových dodávek od výrobců je připravena poskytnout 2500 lůžek i Správa státních hmotných rezerv.

Armáda začala o víkendu budovat polní nemocnici v Letňanech. Ta bude v případě nouze sloužit pacientům s méně závazným průběhem nemoci covid-19. Připravena má být do konce tohoto týdne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám