Hlavní obsah

Stovky Čechů postihla v cizině karanténa. A nebylo to zadarmo

Právo, Pavel Cechl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští olympionici, kteří se v Japonsku ocitli kvůli covidu v karanténě, nejsou sami. Podobné problémy letos během dovolených řešily i stovky dalších Čechů. A mohlo se jim to značně prodražit.

Foto: Petr Horník, Právo

Cestující na letišti Václava Havla v Praze. Ilustrační foto.

Článek

Vyplývá to z ankety Práva mezi českými pojišťovnami. Ty v rámci cestovního pojištění nebo připojištění svým klientům proplácejí výdaje, pokud jim nákaza nebo setkání s nakaženým překazí dovolenou a oni musejí v cizině strávit další týdny navíc v karanténě. A kolik podobných žádostí měly letos jednotlivé pojišťovny zatím „na stole“?

U těch nejhorších států na cestovatelském semaforu je třeba mít připojištění

Nejvíce jich hlásí ERV Evropská pojišťovna, dosahují vyšších stovek. „Objevila se dokonce i řada případů, kdy měli klienti pozitivní test, přestože měli dokončenou vakcinaci nebo covid prodělali,“ řekl její manažer Vlastimil Divoký s tím, že například za jednoho klienta na Kanárských ostrovech museli za prodloužený pobyt v hotelu uhradit 47,5 tisíce korun.

Japonci jsou k nakaženým olympionikům nemilosrdní

Svět

U pojišťovny Uniqa to bylo v řádu nižších desítek, tedy podobně jako loni. „Zejména šlo o exotičtější destinace, například Maledivy a Brazílii, nějaké případy byly v Egyptě,“ uvedla mluvčí Eva Svobodová. Podobně letos řešily desítky případů Slavia pojišťovna či Kooperativa. Zpočátku se to i zde týkalo exotických destinací, nyní přibývají evropské země.

Náklady a limity

Allianz pak eviduje přibližně dvacet případů, nejvíce v evropských zemích jako Řecko, Španělsko či Kypr. „V současné době řešíme nejčastěji situace bezpříznakových klientů, u kterých se onemocnění diagnostikuje při povinném testu před odletem do vlasti,“ sdělila Kateřina Ikráthová z tiskového odboru pojišťovny. Jednotky případů řešily ČSOB pojišťovna, Pojišťovna VZP či ERGO pojišťovna.

Řadu věcí nebo nákladů přitom lze zaplatit z běžného cestovního pojištění.

Mauricius otevřel hranice. Všechny turisty čeká dvoutýdenní karanténa

Cestování

„V rámci balíčku Nadstandard poskytujeme pojistné krytí na náklady spojené s onemocněním covid-19, a to i v zemích, které jsou označeny jako země s vysokým či velmi vysokým rizikem nákazy. V případě nutných, například pracovních cest i v zemích označených jako země s extrémním rizikem nákazy,“ konstatovala například Klára Bílá z Pojišťovny VZP.

Potřebné proto je dopředu si ověřit, jaké konkrétní riziko v místě dovolené panuje. Protože mnohé pojišťovny na to kladou důraz.

„V případě onemocnění covidem 19 nebo nařízení karantény v dané destinaci záleží na barvě dané země podle barevného semaforu ministerstva zdravotnictví,“ uvedl Ladislav Bělina z pojišťovny Slavia.

Otázka nákladů

U těch nejhorších, červených či černých států, je tedy občas třeba mít specializované připojištění. „Musí se jednat o nahodilou karanténu v rámci covidu, nikoli preventivní, o které je předem známo, že bude nařízena,“ doplnila Renata Houštecká z České podnikatelské pojišťovny.

Zvláště u běžného cestovního pojištění je pak třeba si hlídat, jaké jsou limity pro proplacení ubytování v karanténě.

Karanténa pro naočkované je hloupost, apeluje bývalý britský ministr zdravotnictví

Koronavirus

Délka, odůvodnění karantény i hrazení nákladů za ni se přitom země od země liší. Různí se i to, zda si člověk nařízenou izolaci hradí sám, nebo mu ji „dotují“ tamní úřady.

Například v Turecku by měly podle Vlastimila Divokého z ERV Evropské pojišťovny být náklady na ubytování hrazeny skrze vládní program pro certifikaci hotelů, podobně pak i v Řecku. V Egyptě, Bulharsku, Chorvatsku či ve Španělsku si to člověk platí sám.

„V Řecku náklady na ubytování hradí řecká vláda,“ uvedl Divoký s tím, že podobná situace je v Itálii. Na Slovensku by podle něj měly dodatečné výdaje za nečekanou karanténu hradit místní úřady.

Anketa

Postihly vás při cestování do ciziny nečekané změny podmínek protikoronavirových opatření?
Ano, zkomplikovalo nám to odjezd do destinace.
15,1 %
Ano, zkomplikovalo nám to příjezd domů.
10 %
Ne.
74,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1455 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám