Hlavní obsah

Srbové v ulicích dosáhli svého, zákaz vycházení prezident nevyhlásí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělehrad
Aktualizováno

Srbsko v úterý oznámilo dosud nejvyšší přírůstek v počtu nakažených za jeden den. Prezident Aleksandar Vučić na to zareagoval víkendovým zákazem vycházení pro obyvatele Bělehradu. Těm se nařízení nelíbilo a vyšli do ulic demonstrovat, uvedla agentura AP. Vučić ve středu po násilných protestech oznámil, že zákaz vycházení nevyhlásí, i když přibylo ještě víc nakažených.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Bělehradě kvůli zákazu vycházení demonstrovaly tisíce lidíVideo: AP

 
Článek

Ve středu Vučić řekl podle stanice B92, že zamýšlený zákaz vycházení z rozhodnutí krizového štábu zřejmě vyhlášen nebude: „Nebude žádný zákaz vycházení, i když jsem proti.” Bude prý respektovat odborníky, kteří na zákazu netrvají.

Konečné slovo k opatřením proti šíření koronaviru, která budou platit od pátku do pondělí, má mít krizový štáb ve čtvrtek, kdy se sejde premiérka Ana Brnabičová a ministr zdravotnictví Zlatibor Lončar, kteří se domnívají, že jsou ještě jiné možnosti jak zvládnou situaci. Prezident chtěl zákaz vycházení, protože nemocnice jsou už zaplněné. Otevírají se však nové.

Sám si stále myslí, že by zákaz měl být vyhlášen. Dodal, že by bylo zbabělé, kdyby změnil po protestech svůj názor na základě tlaku výtržníků a chuligánů.

V ulicích Bělehradu se v úterý večer střetli protestující s policií, vzduchem létaly světlice. Některým demonstrantům se dokonce podařilo proniknout do budovy parlamentu, ale policie je vytlačila zpátky na ulici. Zadrženo bylo 23 lidí, zraněno na čtyřicet policistů a dvacet protestujících.

Násilnosti v ulicích pokračovaly i ve středu, když se ukázalo, že byli od parlamentu vyhánění členové Hnutí svobodných občanů,, kteří byli prý cíleně napadáni.

Srbsko měsíc nepustilo důchodce skoro vůbec ven. Teď mají ulice sami pro sebe

Koronavirus

Vučić situaci v hlavním městě označil za kritickou poté, co v úterý Srbsko ohlásilo rekordní počet 299 nově infikovaných a 13 mrtvých za 24 hodin. „Nemocnice v Bělehradě se blíží svým kapacitním limitům,“ dodal. Situace se přitom nezlepšila. Během středy přibylo dokonce 357 nových případů nákazy a zemřelo 11 infikovaných.

Zákaz měl platit od pátečních 18:00 do pondělních 03:00 hodin. Mělo být také zakázáno setkávání více než pěti osob.

Srbsko v květnu ustoupilo téměř od všech restrikcí, které od začátku pandemie zavedlo. Podle dat americké Univerzity Johnse Hopkinse je v zemi momentálně potvrzených 16 719 případů nákazy, 330 lidí následkům nemoci covid-19, kterou nový typ koronaviru způsobuje, podlehlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám