Hlavní obsah

Sputnik trip: pražský podnikatel nabízí výlet do Ruska na očkování

Novinky, Natálie Lošková, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Cestovní kancelář, která svým zákazníkům zařídí cestu za ruskou vakcínou proti koronaviru. S takovým plánem přišel pražský podnikatel ruského původu Andrej Konstantinov, který chce zpřístupnit očkování i neruskému obyvatelstvu. Takzvaný Sputnik trip vyjde zájemce odhadem na 30 tisíc korun. Čeští odborníci jsou ale k jeho nápadu skeptičtí.

Sputnik trip: Podnikatel zřídil cestovní kancelář za ruskou vakcínou proti koronaviruVideo: Novinky

 
Článek

„Chtěl jsem dát Čechům spojení s Ruskem, protože Rusko je první země, která vyvinula vakcínu. Žádné schovávání za rouškami nebo za dveřmi domu v izolaci, ale konečně něco, co opravdu funguje,” vysvětluje podnikatel Andrej Konstantinov.

Vakcínu s názvem Sputnik V vyvinul moskevský ústav Nikolaje Gamaleji. Využil už dříve vyvíjených očkovacích látek proti ebole a MERS, které upravil tak, aby byla nová vakcína účinná proti koronaviru.

Její vývoj ale doprovází nestandardní proces testování. Rusové totiž látku schválili už 11. srpna, ještě před zahájením třetí fáze testování, která kontroluje méně časté vedlejší účinky a celkovou účinnost vakcíny.

Očkovací látku, kterou tedy zatím stále nelze s jistotou prohlásit za bezpečnou ani účinnou, už ale ruská vláda začala podávat svým občanům. Jako první ji dostali zaměstnanci „v první linii”, tedy především lékaři a sestřičky. Zdarma se ale mohl přihlásit i kdokoliv z široké veřejnosti.

Foto: Reuters

Oficiálně by mohlo být očkování ruskou vakcínou proti koronaviru zahájeno na přelomu října a listopadu. Ačkoliv má být očkovací látka primárně určená pro uspokojení domácích požadavků, podle Konstantinova není problém, aby vakcínu dostali i turisté. „Mám už smlouvy s těmi nejlepšími klinikami v Moskvě, očkování za poplatek není problém,” míní podnikatel.

Dovolená za Sputnikem

Klient, který si tento zájezd za ruskou vakcínou zaplatí, musí podle Konstantinova nejprve dostat z kliniky oficiální pozvánku. Na základě té dostane zákazník víza na dobu potřebnou pro otestování. Vakcína se totiž podává ve dvou dávkách v rozestupu 21 dní.

Údajně se nemůže stát, že by klinika odmítla cizince naočkovat. „A když to nepůjde, tak vrátím peníze,” říká Konstantinov.

Jen za samotnou rezervaci tohoto „ozdravného pobytu” zaplatí zákazník 3 tisíce korun. Podmínkou účasti je totiž kromě potřebných povolení a obdržení víz také absolvování zdravotní prohlídky, negativní test na koronavirus a negativní test na protilátky, aby měla pro zákazníka vakcína vůbec smysl.

Foto: Reuters

Celková cena pobytu se potom odvíjí od požadavků klienta, pohybovat se může od 30 tisíc korun výše. „Záleží, jestli chce v letadle letět vyšší třídou, v jakém chce bydlet hotelu, jakým autem se chce nechat vyzvednout na letišti,” vysvětluje Konstantinov s tím, že právě to jeho kancelář v rámci cesty zařizuje.

„Může si také vybrat, jestli půjde na první vakcínu a potom zůstane tři týdny v Rusku a udělá si de facto dovolenou tam, my mu tam přes naše partnery zařídíme program, divadlo, muzeum, cirkus, co já vím. Anebo se může vrátit domů, počkat a za tři týdny přijede na druhou vakcínu znovu,” vysvětluje rusko-český podnikatel.

První klienti by podle Konstantinova mohli na Sputnik trip vycestovat přibližně za měsíc. „Zatím děláme čekací listinu zájemců, se kterými pomalu začínáme řešit potřebnou dokumentaci,“ uvedl s tím, že už nyní jich má kolem desítky.

České úřady cestu nedoporučují

České úřady se zatím nechtějí kvůli nedostatku všech dostupných informací k nové vakcíně vyjadřovat. Státní úřad pro kontrolu léčiv ani ministerstvo zdravotnictví však cestu za očkováním lidem nedoporučují.

„Ministerstvo nedisponuje informacemi o této možnosti a bez bližšího ověření pravdivosti inzerátu ministerstvo zdravotnictví rozhodně nedoporučuje nic platit,” řekl Novinkám mluvčí ministerstva zdravotnictví Kryštof Berka.

Foto: Reuters

Podle molekulárního imunologa Václava Hořejšího byl sice proces vývoje ruské vakcíny nestandardní, existuje však velká šance, že látka může fungovat. „Moc bych se neobával toho, že bude mít nějaké škodlivé účinky, to je skutečně výjimečné, zvláště u vakcín tohoto typu. Je však otázka, jak dobře bude fungovat,” řekl Novinkám.

Přiznal také, že pokud by byla vakcína dostupná v Česku, sám by se naočkovat nechal. Nicméně cestovat kvůli tomu až do Ruska mu přijde nesmyslné.

Kritičtější názor má ale imunolog a alergolog Vojtěch Thon z Masarykovy univerzity v Brně. „Pokud vakcína Sputnik V splňuje všechna kritéria bezpečnosti a účinnosti, je daleko vhodnější ji přivézt a registrovat ji v naší zemi pod kontrolou SÚKL, a ne organizovat vakcinaci mimo EU,” uvedl.

Foto: Reuters

Profesor Roman Chlíbek, vedoucí skupiny epidemiologů při ministerstvu zdravotnictví, ale nepředpokládá, že by ruská vakcína v dohledné době získala povolení pro použití v EU. Pokud ji dostane, bude to podle Chlíbka v době, když už bude mít Evropa vlastní bezpečnou a registrovanou vakcínu.

„Já bych českým občanům cestu za ruskou vakcínou v tuhle chvíli určitě nedoporučoval. Některé vedlejší účinky se mohou projevit až při větších dávkách po více měsících. Žádný risk s lidským zdravím za to nikdy nestojí,” myslí si epidemiolog Chlíbek.

Denis Logunov, zástupce ředitele ústavu Nikolaje Gamaleji, který vakcínu vyvinul, sám připustil, že látka vedlejší účinky opravdu má. Po očkování stoupne teplota, bolí hlava a objeví se bolesti v místě vpichu. Dodal, že silnější je reakce u mladších ročníků, ale že se zatím nezjistily „vážné vedlejší efekty“, jaké se objevily u jiných vakcín tohoto typu.

Foto: Reuters

Ruská vakcína Sputnik V a muž, který za ní stojí - Alexandr Gintsburg

Cílem není vydělat

Česko-ruský podnikatel zdůraznil, že za svojí iniciativou nevidí v prvé řadě zisk. „Nikdo mi to neuvěří, ale já to dělám z lidského hlediska. Mně je sedmašedesát a jsem hrozně překvapený a naštvaný z toho, jak teď lidstvo dopadlo,” vysvětluje svou motivaci.

„Mně jdou jen ty první tři tisíce z úvodní rezervace, ze kterých platím své zaměstnance, kteří celý proces cesty zákazníka zařizují a kompletují,” dodal. Zbylých třicet tisíc a více tak má putovat přímo jednotlivým firmám, které si pro zprostředkování služeb objednává.

Anketa

Nechali byste se očkovat ruskou vakcínou proti koronaviru Sputnik V?
Ano
58,8 %
Ne
41,2 %
Celkem hlasovalo 8707 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám