Hlavní obsah

Slovensko hlásí prvního kněze nakaženého koronavirem

Právo, Ivan Vilček

Na Slovensku se potvrdila nákaza novým typem koronaviru u prvního kněze. Jedná se o 54letého salesiána pocházejícího z České republiky. Informovala o tom kancelář Konference biskupů Slovenska (KBS).

Foto: Policie SR

Policisté u kostela, kde se konala mše.

Článek

Kněz byl na návštěvě v Česku a 9. března se vrátil do Popradu, kde působí v místní řeholní komunitě. Po několika dnech dostal vysoké horečky a v úterý 17. března byl v prešovské nemocnici pozitivně testovaný na koronavirus.

„V důsledku toho je v současnosti v karanténě celá popradská salesiánská komunita,“ uvedla kancelář KBS. Jestli se kněz nakazil v ČR, ale není jasné.

Nepovolené mše

Slovenská policie na sociální síti informovala, že v kostele ve městě Trenčianská Teplá se opakovaně uskutečňovaly nepovolené mše. Na jedné, která se uskutečnila tuto neděli, se sešlo asi dvacet lidí. „Kněz policistům tvrdil, že mše byla vykonána v souladu s kanonickým právem a veřejnost se mše zúčastnila z vlastní vůle,“ uvedla policie.

Podle policie zůstával hlavní vchod pokaždé uzavřený a věřící vcházeli do kostela bočním vchodem. Mší se zúčastňovali především starší lidé, kteří patří do nejrizikovější skupiny. „Věc byla zadokumentována a bude postoupena regionálnímu úřadu veřejného zdraví v Trenčíně,“ uvedla policie.

Počet nakažených koronavirem je mnohonásobně vyšší, než jsou potvrzené případy

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám