Hlavní obsah

Slezsko za den dohnalo Darkov

Právo, Pavol Minárik

Zatímco v karvinském Dole Darkov celkový počet horníků a jejich příbuzných nakažených koronavirem dosáhl v pondělí 276, v nedalekém polském Slezském vojvodství přibylo stejné množství pozitivně testovaných na covid-19 za pouhý jeden den.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Znovuotevřená škola v polském Gdaňsku. Ilustrační foto

Článek

V pondělí tak podle polského ministerstva zdravotnictví celkový počet infikovaných v tomto regionu překročil hranici 7500.

Koronavirus na Dole Darkov: Hygienici evidují už 302 nakažených

Koronavirus

Nepřesný a drahý

V Polsku však budou explodovat další ohniska, varují odborníci. „Nejsme připraveni na potlačení pandemie, na zavedení moderních metod boje s ní,“ řekl v TVN24 Andrzej Sosnierz, bývalý šéf Národního fondu zdraví (NFZ).

„Nevím, proč vláda opakuje, že pandemii zvládáme dobře. Mám k dispozici údaje dokládající opak. Bohužel jsme si zvolili nejméně přesný a zároveň nejdražší model boje s koronavirem v Evropě. Hůře si v současnosti vedou jen Rusko, Bělorusko, Ukrajina a Bulharsko,“ zdůraznil Sosnierz s tím, že s plnou odpovědností prohlašuje, že Polsko se v tomto ohledu nemá čím chlubit.

Češi v autobuse vyrazili k polským letištím, kde před čtvrtrokem uvízla jejich auta

Koronavirus

Pochyby nad údaji nadále nemizí

Portál WP s odvoláním na údaje Sosnierze přirovnal stav věcí k situaci v Itálii a Španělsku. Lépe než Polsko už na tom nyní jsou Německo a Francie, kde nárůst nových případů klesl sotva na několik případů v přepočtu na milion obyvatel.

Připomněl, že počet nakažených v SRN nepřekročil v pondělí 500, avšak Spolková republika má dvakrát více obyvatel než 38miliónové Polsko, které v pondělí hlásilo 445 nových infekcí.

„V Polsku máme ve skutečnosti nejspíš trojnásobně víc obětí, než uvádějí oficiální statistiky, tedy přes tři tisíce, a přibližně milion nakažených,“ podotkl v TVN24 Pawel Grzeskowiak, přední polský imunolog.

„Údaje ministerstva zdravotnictví nepovažuji za věrohodné, protože systém testování je postaven tak, že velkou část nakažených obejde, a nedůvěryhodně vyznívá i statistika obětí pandemie,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám