Hlavní obsah

Rakousko ruší silvestrovské večírky a zavírá restaurace ve 22 hodin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Rakouská vláda razantně zkracuje otvírací hodiny gastronomických zařízení a současně apeluje na občany, aby se vyhýbali větším silvestrovským oslavám, píše server deníku Krone s odkazem na jednání rakouské vlády s vedením jednotlivých spolkových zemí. Ruší se aktivity nad 2000 osob a zpřísňují se opatření v případě menších akcí. Důvodem je situace ohledně šíření koronavirové varianty omikron.

Foto: Profimedia.cz

Šéfka poradního grémia Katharina Reichová (vlevo) a ministr zdravotnictví Wolfgang Mückstein.

Článek

Od pondělí se proto všechna gastronomická zařízení zavřou ve 22.00 (místo dosavadních 23.00), tato zavírací hodina bude platit i na Silvestra.

Akce v interiéru bez přidělených míst se mohou konat maximálně v počtu 25 lidí, kteří se musí prokázat jedním ze dvou potvrzení (očkování/uzdravení z covidu) a musí mít roušky.

Neočkovaní musí po příjezdu do Rakouska do karantény

Evropa

Zpřísnění se bude týkat i konání různých akcí venku i vevnitř s přidělenými místy. Pokud se budou konat akce do 500 lidí, účastníci se musejí prokázat jedním ze dvou potvrzení (očkování/uzdravení z covidu). Pro akci do 1000 účastníků se bude vyžadovat kromě potvrzení o očkování/uzdravení ještě test. Pro účast na události do 2000 osob musí mít účastníci aplikovánu posilující dávku vakcíny a současně mít i negativní test.

Pro neočkované se nic nemění. Opustit domov mohou jen v případě odchodu do zaměstnání, do školy, k lékaři, na nákup zboží základní potřeby nebo na zdravotní procházku.

Do Rakouska bez testu jen s posilující dávkou

Evropa

„Důrazně nedoporučujeme silvestrovské oslavy. Setkávejte se s lidmi, kteří byli očkováni, oslavujte v malé skupině,“ apelovala na Rakušany Katharina Reichová, šéfka poradního grémia.

Země navíc zařadila Velkou Británii, Nizozemsko, Dánsko a Norsko mezi země s výskytem virových variant, a to s platností od 25. prosince. To znamená, že cestující z těchto zemí se mohou vyhnout karanténě pouze v případě, že už mají třetí dávku očkování proti covidu-19 a zároveň doloží negativní PCR test.

Nákaza omikronem má odlišné příznaky než předchozí varianty

Koronavirus

Výskyt omikronu se v Rakousku během jednoho týdne více než zpětinásobil. V týdnu od 6. do 12. prosince rakouské úřady zaznamenaly 49 případů infekce, v následujícím týdnu to bylo 278 případů. Nejnověji se v Rakousku potvrdilo 365 případů nákazy omikronem.

Přes dvě stovky z nich připadají na hlavní město Vídeň. Experti kritizují rakouské zdravotnické úřady za to, že přítomnost variant zjišťují málo.

Posilující dávka naší vakcíny chrání před omikronem, tvrdí Moderna

Koronavirus

Rakouské zdravotnické úřady ohlásily za úterý přes 2700 nových případů nákazy. Počty klesají od konce listopadu, kdy země evidovala i přes 15 tisíc nových případů denně. V souvislosti s nemocí covid-19 zemřelo za poslední den 29 lidí. Zhruba 70 procent obyvatel Rakouska má dokončené očkování.

V alpské zemi se od začátku epidemie koronaviru infekce prokázala u 1,26 milionu lidí. Přes 13 500 nakažených zemřelo.

Reklama

Výběr článků

Načítám