Hlavní obsah

Nákaza omikronem má odlišné příznaky než předchozí varianty

Varianta koronaviru omikron se neliší od předchozí varianty delta pouze vyšší nakažlivostí, ale také odlišnými příznaky, píše server týdeníku Focus. Nakažení například neztrácejí čich, naopak se u nich objevuje silné noční pocení.

Foto: Hannah Beier, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Noční pocení je pro nákazu omikronem podle dosavadních poznatků lékařů z Jižní Afriky a Velké Británie typické.

„Zatím nejvýraznější příznak nákazy omikronem je extrémně silné noční pocení, kdy se člověk musí okamžitě převléknout,“ uvedl britský lékař Amir Khan.

Nakažení omikronem si současně stěžují na bolest těla a extrémní únavu. „Na ni si stěžují mladí pacienti, nikoliv starší,“ podotýká jihoafrická lékařka Angélique Coetzeeová.

Možná rizika omikronu: vyšší nakažlivost, nižší odhalitelnost a účinnost vakcín

Zahraniční

Data z Jižní Afriky ale zatím nejsou celistvá, chybějí důsledné studie týkající se starší generace. Populace Jihoafrické republiky je totiž ve srovnání s Evropou velmi mladá, pouze šest procent tamních obyvatel je starších 65 let, připomíná Focus.

„V případě starších lidí s chronickým onemocněním, jako je například cukrovka nebo onemocnění srdce, by nákaza omikronem mohla dopadnout podstatně tvrději,“ dodala Coetzeeová.

Omikronem se nakazí všichni, upozorňuje virolog

Koronavirus

Mezi další příznaky patří škrábání v krku a suchý kašel. Pouze u některých nakažených se objevila vysoká horečka.

Zvláštní je, že si nikdo z nakažených nestěžoval na ztrátu čichu a chuti. Přitom v původní koronavirové variantě to byl jeden z nejčastějších příznaků nákazy.

Není také jasné, jak přesně omikron působí na děti. Lékaři vidí náznaky, že by nová varianta mohla ovlivnit děti více než ty předchozí. „Dochází k nárůstu hospitalizací u dětí mladších pěti let,“ řekla Michelle Groomeová z Jihoafrického národního institutu pro nakažlivé nemoci.

V hlavním městě Pretorii tvořily malé děti po lidech starších 60 let druhou největší věkovou skupinu ošetřovanou v nemocnici.

Omikron se Británií šíří rekordní rychlostí, z Londýna je město duchů

Koronavirus

U dětí se objevuje jako příznak nákazy také vyrážka. „Ta se projevila až u 15 procent infikovaných dětí,“ řekl minulý týden zpravodajskému kanálu Sky News londýnský lékař David Lloyd.

Kromě toho se objevují i příznaky jako bolesti hlavy či nechutenství.

Reklama

Výběr článků

Načítám