Hlavní obsah

Rakousko kvůli koronaviru uzavírá obchody, vyjma potravin

– Vídeň • Aktualizováno

Rakousko přistupuje k razantním opatřením, aby zabránilo šíření nákazy novým typem koronaviru. Od pondělí uzavírá v celé zemi všechny obchody. Otevřené zůstanou pouze ty, které prodávají potraviny a drogérii, fungovat budou i nadále lékárny a čerpací stanice, oznámil v pátek na mimořádné tiskové konferenci kancléř Sebastian Kurz.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Rakouský kancléř Sebastian Kurz

Článek

Vláda současně omezuje provoz barů, kaváren a restaurací, otevřeny budou jen do 15 hodin. Stejně omezený provoz bude v bankách.

Úřady nařídily dvoutýdenní karanténu pro údolí Paznauntal v Tyrolsku, kam přijíždí mnoho turistů, a horskou obec Sankt Anton am Arlberg rovněž v Tyrolsku. Kancléř ujistil všechny obyvatele, že do uzavřených oblastí bude zajištěno zásobování.

Ministr vnitra Karl Nehammer vyzval všechny turisty, aby z postižených oblastí odjeli domů a zůstali ve dvoutýdenní karanténě. Rakousko také zavádí kontroly na hranicích se Švýcarskem a ruší letecké spojení s touto zemí, Španělskem a Francií.

Kancléř vyzval podnikatele, aby, „pokud je to možné“, nechali co nejvíce svých zaměstnanců pracovat z domova. „Je nezbytné, abychom se semkli,“ prohlásil Kurz s tím, že nejvíce ochrany potřebují lidé starší 70 let a nemocní.

Od příští středy se v Rakousku rovněž ruší výuka na školách, doma zůstanou i děti, které navštěvují školky.

Rakousko k dnešnímu dni eviduje 432 případů nákazy koronavirem.

Rakousko a Polsko mají první oběti koronaviru

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám