Hlavní obsah

Očkovat bude potřeba i domácí mazlíčky, upozorňují experti

– Canberra
Novinky,

Proti koronaviru bude zřejmě potřeba očkovat i domácí mazlíčky, aby se zamezilo jeho šíření, uvedli experti z australské Východoanglické univerzity, Minnesotské univerzity a Earlhamova institutu. Našli totiž důkazy o přenosu koronaviru z domácích zvířat na obyvatele, uvedl australský list Daily Telegraph.

Foto: Agustin Marcarian, Reuters

Ruská vakcína Sputnik V

Článek

Podle nich přenos z domácích mazlíčků na lidi „představuje významné dlouhodobé riziko pro veřejné zdraví“. Uvádějí, že není „nepředstavitelné, že by očkování některých domestikovaných druhů mohlo být nutné pro potlačení šíření infekce“.

Molekulární bioložka Larisa Labzinová řekla listu The Daily Telegraph, že by Austrálie, kde se daří pandemii zvládat, mohla stál v čele očkování zvířat na světě, a nejen co se týká koronaviru. „Zdraví našich zvířat a nemoci, které mají, na nás budou působit.“ Zmínila, že by kvůli těmto nemocem mohlo dojít k vyhubení našich zdrojů potravy nebo bychom mohli sami onemocnět.

V prosinci ale vědecký časopis Science psal, že zatím není jasné, kolik psů a koček bylo nakaženo koronavirem, i když by mohly být počty podobné jako u lidí. Zdá se však, že u nich jsou příznaky mírné. „Kočky a psi nehrají důležitou roli při přenosu nemoci na lidi,“ uvedl William Karesh, který pracuje v nevládní organizaci EcoHealth Alliance, kde má na starosti otázky zdraví: „Z hlediska veřejného zdraví není potřeba je očkovat.“

Kočka překonala koronavirus a stala se nejznámější ve Francii

Koktejl

Momentálně není ani dost vakcín na očkování pro lidi. Světová zdravotnická organizace (WHO) v minulých dnech vyzvala své členské státy, aby po naočkování ohrožených skupin a zdravotníků přerušily očkování a mohly se tyto skupiny lidí očkovat i v chudších zemích. „Žádáme země, aby jakmile naočkují tyto skupiny, zajistily, že dodávky, ke kterým mají přístup, se poskytnou dalším.“ Upozornila, že strategie, že kdy se naočkuje jedna země a řekne si, že je na tom dobře, ekonomicky nefunguje: „Žádný člověk není ostrov, ve světě jsme moc propojení.“

Reklama

Výběr článků

Načítám