Hlavní obsah

Nejen koronavirus. Člověka ohrožuje až 850 tisíc dalších zvířecích virů, varují vědci

Novinky, Filip Šára

Vědci upozorňují, že u ptáků a savců může existovat až 850 tisíc dosud neobjevených virů, které by jednoho dne mohly infikovat člověka. Nová zpráva multidisciplinárního týmu expertů z Mezivládního panelu OSN pro biodiverzitu a ekosystémové služby (IPBES) uvádí, že bez opatření na ochranu volně žijících živočichů bude docházet k častějším a horším pandemiím, než je současná koronavirová.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Pokud chceme uniknout z „éry pandemií“, je podle odborníků třeba ideálně předcházet vzniku nových zoonóz (nemocí zvířat přenosných na lidi), než na ně až zpětně reagovat opatřeními v oblasti veřejného zdraví a novými vakcínami. Třicet procent nových chorob od roku 1960 je totiž výsledkem proměn využívání půdy, upozorňují.

Kýžená změna k lepšímu by nicméně vyžadovala „ukončení či omezení neudržitelného využívání životního prostředí, včetně odlesňování, intenzivního zemědělství a obchodu s volně žijícími druhy“, cituje vědce server The Daily Mail. Mezi doporučená opatření patří i daně z masa a živočišné výroby.

Nedostatek pitné vody bude mít do 30 let 3,2 miliardy lidí, varuje OSN

Věda a školy

Vědci odhadují, že takové kroky by ročně stály přibližně 40 až 58 miliard dolarů (936 miliard až 1,36 bilionu korun), tedy zlomek nákladů kupříkladu na boj proti covidu-19. Jen třeba v červenci koronavirus zvýšil celosvětové finanční náklady o osm až 16 bilionů dolarů (187 až 374 bilionů Kč).

Zvěř za to nemůže

Zvýšený kontakt mezi divočinou, hospodářskými zvířaty a lidmi zkrátka „vedl téměř ke všem pandemiím“, stojí ve zprávě zaštítěné OSN. Ta byla vypracována mezinárodním týmem 22 biologů, ekologů a odborníků na nemoci svolaných panelem IPBES.

Stejné lidské činnosti, které řídí změnu klimatu a ztrátu biologické rozmanitosti, také zvyšují riziko pandemie prostřednictvím dopadů na životní prostředí.

Vědci varují, že podle odhadů je v současnosti neobjevených virů u ptáků a savců, jako jsou netopýři, hlodavci a primáti, které by mohly nyní či v budoucnu po dalším vývoji infikovat člověka, na 540 000 až 850 000.

Pandemie koronaviru hatí boj s tuberkulózou, varuje WHO

Svět

Rizika takového šíření rychle rostou a každý rok se u lidí objeví více než pět nových nemocí, z nichž každá může mít pandemický potenciál. Zpráva však připomíná, že by bylo nesprávné vinit divokou zvěř ze vzniku těchto nemocí, protože pandemie – včetně covidu – jsou způsobeny lidskými aktivitami a jejich dopadem na životní prostředí.

Prvními oběťmi nového koronaviru mohli být v roce 2012 čínští horníci, virus mohl rozšířit institut

Koronavirus

„Obecná příčina pandemie onemocnění covid-19 nebo jakékoli moderní pandemie/epidemie není žádnou záhadou,“ konstatoval předseda semináře pořádaného panelem IPBES a prezident americké nevládní organizace EcoHealth Alliance Peter Daszak.

„Stejné lidské činnosti, které řídí změnu klimatu a ztrátu biologické rozmanitosti, také zvyšují riziko pandemie prostřednictvím dopadů na životní prostředí,“ uzavřel.

Nebojme se netopýrů, ale sami sebe, upozorňují biologové

Koronavirus

Většina virů, které způsobily v posledních letech epidemie, má skutečně původ u divokých zvířat. Přirozeným hostitelem některých virů jsou zejména netopýři. Už letos v březnu ale zmínil nejen Ústav biologie obratlovců Akademie věd ČR, že nejsou nebezpeční přímo netopýři, ale především člověk sám.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám