Hlavní obsah

Vakcíny proti koronaviru chrání i novorozence, ukazují studie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vakcíny společností Pfizer/BioNTech a Moderna jsou pro těhotné ženy bezpečné. Neexistuje žádné riziko ani pro budoucí matky, ani pro jejich nenarozené děti. Naopak, protilátky, které očkování žena získa, se přenese i na plod. Tvrdí to americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Opírá se výsledky své rozsáhlé studie.

Foto: Alessia Cocca, Reuters

Lahvička s dávkami vakcíny od Pfizeru/BioNTechu

Článek

Zdravotníci naopak připomínají, že imunita poskytnutá vakcínou se obvykle přenáší na plod, a proto rozsáhlá vakcinace těhotných žen může podle odborníků vést „ke generaci dětí se získanými protilátkami“.

Zabránit předčasnému porodu po covidu

Tým vědců ve studii amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí sledoval stav více než 90 tisíc těhotných žen, které dostaly vakcínu, z nichž většina byla ve třetím trimestru. A podle střediska neexistují žádné obavy o bezpečnost, píše list The Guardian.

Pfizer spustil testování vakcíny na těhotných ženách

Zahraniční

Samotný koronavirus, když se jím nakazí, sice podle expertů představuje pro těhotné ženy a kojence poměrně malou hrozbu, nicméně studie ukázaly, že u žen, které se nakazí koronavirem během těhotenství, je dvakrát až třikrát vyšší pravděpodobnost předčasného porodu – což v konečném důsledku může novorozence ohrozit. Očkovací látka však toto riziko dramaticky snižuje, upozorňuje list The Daily Mail.

Navzdory těmto zprávám mnohé těhotné s vakcinací váhají, především ve Velké Británii, kde je vysoká proočkovanost populace. V Británii zhruba jedna z pěti těhotných s očkováním váhá. Podle jiných průzkumů je to dokonce každá třetí.

„Většina těhotných žen chápe, že je to důležité, ale některé tvrdí, že si nejsou jisté, zda chtějí během těhotenství do sebe dostat nějakou látku,“ poznamenal doktor Pat O’Brien z londýnské kliniky.

Kvůli odmítání vakcinace hrozí návrat již vymýcených chorob

Domácí

„Mít vakcínu je to nejlepší, co můžete pro své dítě udělat,” nabádají lékaři ženy a zdůrazňují, že očkování sníží riziko předčasného porodu.

Kdy skončí pandemie? Odborníci se nedokážou shodnout

Koronavirus

Britská vláda dosud těhotné ženy k očkování přímo nevyzývala, čekala na „neprůstřelné důkazy“. Schválení jakékoli vakcíny dříve, než budou k dispozici jasné důkazy o bezpečnosti, by těhotné ženy zároveň mohlo odradit.

V Izraeli prioritní skupina

Některé země zvolily jiný přístup. Například Izrael, světový lídr v očkování, šel tak daleko, že dokonce ve vakcinaci těhotné ženy upřednostnil. Konkrétně očkování těhotných v posledním trimestru podle březnové studie z Izraele chrání i novorozence, uvedla jeruzalémská nemocnice Hadasa.

V Izraeli očkovali těhotné ženy. Imunita přešla i na děti

Blízký a Střední východ

Podle tohoto výzkumu, byť poměrně malého, se protilátky po podání dvou dávek vakcíny Pfizer vytvořily nejen u všech dvaceti těhotných žen, ale následně i u všech dětí, které porodily.

Výběr článků

Načítám