Hlavní obsah

Prymulu v čele krizového štábu vystřídá Hamáček

Aktualizováno

Do čela Ústředního krizového štábu by se měl přesunout ministr vnitra Jan Hamáček. Jeho dosavadní šéf Roman Prymula, epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví, by se měl soustředit na problematiku chytré karantény. Konečné slovo bude mít v pondělí vláda.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předseda Ústředního krizového štábu a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula (vlevo) a ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Článek

Změnu v čele štábu připustil premiér Andrej Babiš (ANO) v rozhovoru pro server Lidovky

„Nemohu sedět na třech židlích,” uvedl v pondělí Prymula a potvrdil premiérova slova, že se bude věnovat projektu chytré karantény a bude zodpovědný rovněž za oblast zdravotnické přípravy. Chytrá karanténa odstartovala v pondělí v Jihomoravském kraji.

Chytrá karanténa se začne testovat na jihu Moravy. Jak bude fungovat?

Koronavirus

„Je to rozhodnutí, ke kterému dospěl pan premiér vzhledem k přípravě chytré karantény. Ukazuje se, že je potřeba celý projekt metodicky řídit a obecně metodicky řídit celý boj proti koronaviru. Vracíme se tak k modelu, který tady byl na začátku, že za krizové řízení odpovídá ministerstvo vnitra a zdravotnictví bude dělat to, co mu náleží a v tom, v čem jsou profesionálové,“ řekl Hamáček Novinkám.

„Ukázalo se, že toto bude lepší řešení a já jsem připraven se toho úkolu zhostit. Není to tak, že by situaci nezvládal. Vidím to tak, že vstupujeme do fáze, kdy role metodických opatření bude daleko zásadnější, tak je logické, že se to koncentruje v jeho rukou a my jako vnitro budeme dělat to, k čemu jme určeni, tedy krizové řízení,“ dodal ministr vnitra k Prymulově roli s tím, že jak bude vše fungovat včas oznámí.

To, že Hamáček nestanul z titulu své funkce v čele štábu od počátku, kritizovala již dříve opozice, když poukazovala i na politickou rovinu a z ní vyplývající odpovědnost šéfa štábu.

Hamáček s Vojtěchem si na twitteru vyjasňovali, kdo zajistil respirátory domovům pro seniory

Koronavirus

Hamáček, který převzal do své kompetence zajištění ochranných prostředků, se o víkendu na síti střetl s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO) kvůli odpovědnosti za jejich distribuci do zařízení sociální péče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám