Hlavní obsah

Protilátky negarantují imunitu před další nákazou koronavirem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světová zdravotnická organizace (WHO) varovala před udílením „imunitních pasů“ nebo certifikátů, že člověk s protilátkami proti viru SARS-CoV-2 nepředstavuje riziko. Lidem s imunitou proti covid-19 by umožnily vyhnout se povinnosti dodržovat karanténu.

Foto: Novinky

Testování na přítomnost viru

Článek

WHO reagovala na plány některých vlád vydávat podobné certifikáty, na jejichž základě by se lidé s protilátkami na covid-19 v krvi mohli vrátit do práce nebo cestovat. Chile uvedlo, že by vydávalo certifikáty nakaženým, kteří se uzdravili.

Důvodem je, že se zatím vědecky neprokázalo, že by prodělání nemoci mohlo poskytovat imunitu před další nákazou, a to ani v případě, že jsou v krvi protilátky.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Ve stávajícím stavu pandemie není dost důkazů, že byl efektivita imunity z protilátek garantovala to, co uvádějí imunitní pasy nebo certifikáty o bezrizikovosti. Lidé, kteří předpokládají, že jsou imunní proti druhé nákaze, protože mají pozitivní test, mohou ignorovat doporučení zdravotních úřadů. Použití podobných certifikátů může ve výsledku zvýšit rizika dalšího přenosu,” uvedla WHO.

Zmínila taky, že testy na protilátky nejsou úplně přesné: „Mohou nesprávně označit infikované jako negativní a nenakažené jako pozitivní,. Obě chyby mají vážné důsledky a budou mít dopad na snahou kontrolovat nákazu.”

Reklama

Výběr článků

Načítám