Hlavní obsah

Proticovidová opatření zpřísňují i jinde v Evropě

Novinky, Michal Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zabránit šíření koronaviru se nesnaží svými opatřeními jen Česko. Restrikce vzhledem k rostoucímu počtu případů zavádí většina evropských států. Novinky přinášejí výčet několika z nich.

Článek

V Polsku mají šíření nákazy zabránit nová opatření, která vláda vyhlásila už minulou sobotu. Občané musí povinně nosit roušku i venku, kapacita kin i divadel byla omezena na 25 procent. V restauracích musí na každého hosta připadat čtyři metry čtvereční.

Od čtvrtka budou mít senioři vyčleněné hodiny na nákupy v obchodech, lékárnách a drogeriích mezi 10:00 až 12:00. Premiér Mateusz Morawiecki dokonce zvažoval i distanční výuku ve školách, nakonec od ní zatím upustil. Situaci má vláda vyhodnocovat každý týden.

Nespokojenost Čechů s vládním řešením covidu prudce stoupla

Domácí

K distanční výuce naopak od pondělí přistoupilo Slovensko. Od středy také platí v zemi zákaz shromažďování více než šesti osob, pokud se nejedná o členy jedné domácnosti. Další omezení včetně zákazu pořádání hromadných akcí, uzavření koupališť, wellness či fitness center a povinné nošení roušek ve městech a vesnicích by měla začít platit ve čtvrtek.

Rakousko zatím nepřistoupilo k razantnějším opatřením, ačkoli podle agentury APA kancléř Sebastian Kurz zvažuje údajně celostátní karanténu. V současné době v zemi platí povinnost nošení roušek v MHD, taxících a uzavřených prostorech s tím, že lidé od sebe musí být vzdáleni alespoň na metr. Všechny restaurace mají zavírací dobu v 1:00 ráno, vyjma podniků v Tyrolsku, Salcbursku a Vorarlbersku, kde musí zavírat ve 22:00. Lidé, kteří nesedí u stolu, musí nosit roušku, ale počet lidí u jednoho stolu není nikterak omezen.

MAPA: Kde nejrychleji přibývají nakažení a kde je jich nejvíce

Domácí

V Německu si o opatřeních rozhodují jednotlivé spolkové země samy. Vláda jim ve středu navrhla rozšíření rouškové povinnosti, omezení počtu účastníků soukromých oslav či dřívější zavírání restaurací. Obyvatelé regionů s vysokými počty infikovaných by se měli připravit na nová omezení. Týkat by se to mělo míst, kde je více než 35 nakažených v přepočtu na 100 tisíc obyvatel.

Rodinné oslavy jsou v Německu považovány za jedny z hlavních zdrojů šíření infekce, a proto by měly úřady občany vyzvat, aby zvážili, zda je nutné je pořádat.

V mnoha spolkových zemích musí už nyní cestující z oblasti s vyšším počtem infikovaných předkládat negativní test na koronavirus.

WHO: Lockdown je až to poslední, krajní opatření

Koronavirus

Bulharsko zatím nepřistoupilo k razantním opatřením. V zemi dosud platí pouze povinnost nošení roušek v uzavřených prostorech s výjimkou restauračních zařízení. Zakázány jsou také oslavy či shromáždění o více než 30 osobách.

Povinnost nosit roušky v MHD či uzavřených prostorách platí také v Chorvatsku. Opatření pak platí pro shromáždění o více než 100 osobách. V takovém případě musí organizátoři akci ohlásit a vést údaje o všech přítomných, aby mohli být trasováni. Akce jako taková ale zakázána není.

Francie kvůli šíření koronaviru zavádí zatím lokální opatření. Ta se už dotkla Paříže, Marseille, Lyonu, Grenoblu, Saint-Étienne, Lille, Toulouse, Montpellieru a karibského ostrovu Guedaloupe. V Paříži a jmenovaných městech bude od soboty vyhlášen zákaz nočního vycházení v čase od 21:00 do 6:00. Platit bude čtyři týdny.

V noci tak budou v těchto městech zavřeny resturace, kina či divadla. Lidé nebudou smět ani navštěvovat přátele.

Od října v „červených“ městech platí přísnější pravidla pro restaurační zařízení. Kavárny a bary mají zavřeno, restaurace sice ne, ale v provozovnách funguje přísnější režim co do počtu míst i otevírací doby.

Britská vláda premiéra Borise Johnsona zavedla třístupňový systém restrikcí. Do poslední kategorie zatím zapadá jen hrabství Merseyside, pod které spadá město Liverpool. V něm je přes 600 nakažených na 100 tisíc obyvatel.

Region tak musel například uzavřít všechny stravovací podniky, ve kterých se nepodává jídlo. Řada místních obyvatel si stěžuje, že restrikce jsou v této podobě nefér a jsou zamířeny cíleně proti Liverpoolu. Třetí stupeň má obecně zamezit zvýšenému kontaktu ve vnitřních prostorách.

Ve Španělsku funguje přísnější režim v regionu Madrid, Katalánsku a Navaře. V Madridu vláda vyhlásila nouzový stav a zakázala lidem opouštět jejich domovské obce. V regionu Navarra se smí scházet jen šest lidí, restaurace a bary budou zavírat nejpozději ve 22:00 a kapacitu mají omezenou na polovinu.

Česko je v počtu obětí koronaviru na 100 tisíc obyvatel sedmé na světě

Svět

Premiér Giuseppe Conte vyloučil celostátní karanténu v Itálii, přesto země zpřísnila podmínky. Nová pravidla se týkají zejména pořádání oslav a večírků. Nově se nesmí pořádat oslavy v restauracích, svatby jsou omezeny pro 30 lidí, bary a hospody mají zavírací dobu o půlnoci, školy mají zakázány výlety a soukromých oslav se smí zúčastnit nanejvýš šest lidí, kteří musí nosit roušky. Opatření budou trvat nejméně 30 dnů.

K omezením byla nucena sáhnout Belgie, která společně s Českem patří mezi nejvíce zasažené země v Evropě. V uplynulém týdnu zavedla několik omezení. Počítá například s lokálními uzávěrami, zavřením barů v Bruselu alespoň na měsíc a omezením sportovních aktivit ve vnitřních prostorách. Zdravotníci pak občany vyzvali, aby používali aplikaci Coronalert, což je belgická varianta české eRoušky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám