Hlavní obsah

Nespokojenost Čechů s vládním řešením covidu prudce stoupla

Novinky, Dominika Jeřábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi lidmi vzrostla nespokojenost s tím, jak vláda zvládá koronavirovou krizi. Aktuální průzkum společnosti Behavio ukázal, že téměř sedmdesát procent Čechů buď soudí, že kabinet situaci vůbec nezvládá, či má k jeho postupu velké výhrady. V březnu, kdy se covid v ČR poprvé objevil, mělo tento názor 38 procent dotázaných. Jejich počet tak vzrostl skoro dvojnásobně.

Článek

Z průzkumu dále vyplývá, že naopak rapidně poklesl počet lidí, kteří si myslí, že vláda situaci zvládá skvěle. Zatímco se v březnu jejich počet pohyboval kolem 13 procent, podle říjnových dat nyní stejný názor sdílí pouze tři procenta respondentů.

Současně s tím vzrostlo i množství výhrad lidí k vládnímu postupu. Oproti březnu je tak větší skupina těch, kteří mají k zvládání situace ze strany vlády větší (25 procent) než menší (26 procent) výhrady.

Aktuální výsledek – 32 procent lidí, kteří tvrdí, že kabinet situaci vůbec nezvládá – tak představuje strmý nárůst oproti jaru, kdy stejně odpovědělo pouze 11 procent dotázaných.

Hodnocení vlády, jde tak v ruku v ruce s nárůstem počtu nakažených v republice. Zatímco na konci března bylo v ČR 1165 nakažených a dva mrtví, v říjnu přesáhl počet infikovaných v zemi hranici sto tisíc a počet osob, které s covidem zemřely, přesáhl tisícovku. Česká republika se tak stala druhou nejhorší na světě s denním přírůstkem nakažených v přepočtu na sto tisíc obyvatel.

Babiš: Rychlé rozvolnění byla možná chyba. Všichni to ale chtěli

Domácí

Že probíhalo rozvolňování opatření příliš rychle, připustil v září i premiér Andrej Babiš (ANO). „U nás byla jasná společenská situace, že jsme všichni chtěli rozvolnit,“ řekl ve svém projevu na Facebooku. Poukázal na to, že lidé si stěžovali, že jim vláda dává náhubky a omezuje podnikání. „V červnu jsme měli pocit, že vir odešel, bohužel jsme se spletli,“ poznamenal.

Opozice kritizovala, že vláda o prázdninách nevytvořila jasný plán, jaký bude postup v případě druhé vlny.

Anketa

Jak podle vás vláda zvládá současnou situaci?
Vůbec nezvládá.
63,1 %
Mám velké výhrady.
10,6 %
Mám jen drobné výhrady
15 %
Zvládá to skvěle.
11,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13129 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám