Hlavní obsah

Předání moci v Olomouckém kraji komplikuje covid. Hejtman i jeho nástupce jsou nakažení

Právo, mhr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozitivní test na nemoc covid-19 má dosluhující olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk (ANO) i lídr volební dvojkoalice Pirátů a STAN Josef Suchánek, který by jej měl ve funkci vystřídat. Ani jeden se tak pravděpodobně osobně nezúčastní ustavujícího zasedání nově zvoleného zastupitelstva Olomouckého kraje, které se má uskutečnit příští týden v pátek v sále olomouckého magistrátu.

Foto: Novinky

Ladislav Okleštěk

Článek

Oba o virovém onemocnění sami informovali. „Podnikl jsem všechny potřebné kroky, abych ochránil své okolí. Dodatečně jsem rád, že jsem se v minulých dnech choval zodpovědně, nosil jsem roušku. Snad jsem nikoho nenakazil. Pracuji na dálku, jsem on-line,“ uvedl na Twitteru Okleštěk.

Na nové koalici se již domluvili zástupci Pirátů a STAN, Spojenců-Koalice pro Olomoucký kraj (KDU-ČSL, TOP 09, zelení a ProOlomouc) a ODS. V 55členném krajském zastupitelstvu bude mít tato trojkoalice většinu 32 hlasů.

Hejtmanem se má stát podle dohody lídr Pirátů a STAN Josef Suchánek, dosavadní ředitel Správy kolejí a menz Univerzity Palackého. Piráti a STAN budou mít v krajské radě další tři členy, Spojenci získají v radě čtyři křesla a ODS tři.

Občanští demokraté navíc budou moci obsadit post jednoho uvolněného zastupitele. Do opozice míří hnutí ANO, které se ziskem 18 mandátů volby s převahou vyhrálo před Piráty a STAN (13), Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj (12), ODS (7) a SPD (5).

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Zprava předseda KDU-ČSL Marian Jurečka a budoucí hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN) na schůzce se zástupci ODS a Spojenců - Koalice pro Olomoucký kraj v Olomouci, kde podepsali 12. října 2020 memorandum o budoucí krajské koalici

Epidemie koronaviru nepochybně poznamená ustavující zasedání krajského zastupitelstva. Vyloučeno je jednání na dálku formou videokonference. „Je to podle mě škoda. Myslím, že by to tak mělo být, ale pokyn z ministerstva vnitra je jasný,“ uvedl pro ČTK Suchánek.

Zřejmé ale je, že někteří zastupitelé budou kvůli izolaci či karanténě připojeni on-line, což zákon podle Suchánka povoluje. „I jednací řády jsou takto postavené. Zároveň nám ale nikdo asi neřekne, jak to vlastně má vypadat, když končící hejtman a možný budoucí hejtman tam určitě nebudou,“ konstatoval Suchánek.

Upozornil na to, že epidemie koronaviru může příští týden ještě více sevřít Českou republiku a několikahodinové jednání desítek zastupitelů v jednom sále by pak bylo obtížně proveditelné. Nad organizací ustavujícího zastupitelstva proto visí velké otazníky.

Reklama

Výběr článků

Načítám