Hlavní obsah

Praktici vyřizují jeden telefonát za druhým

Právo, jr, ner, kal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Dnes je to již devátý telefonát, kdy se někdo radil, co udělat dál. Jsou to všechno mí pacienti, kteří se vrátili z dovolené a lyžování v Itálii, a mám pro ně pro všechny stejné doporučení,“ řekl v pondělí už v devět ráno praktický lékař ve Zlíně Lubomír Nečas.

Foto: Burhan Ozbilici, ČTK/AP

Muž s dítětem před nemocnicí Zekai Tahir Burak v Ankaře, kde skončilo 17 pasažérů letu z Teheránu

Článek

„Zůstaňte 14 dnů doma, pozorujte svůj zdravotní stav, kdyby byla horečka, kašel, příznaky chřipky, hned volejte a zařídíme další,“ zopakoval pro Právo své doporučení.

V celém Zlínském kraji v neděli skončil turnus jarních prázdnin a lidé se vraceli z dovolených, a to i z postižených oblastí.

Nakažený pražský taxikář vezl nejméně 90 lidí

Koronavirus

„Šlo o několik osob samostatně výdělečně činných, ti ani neschopenku nevyžadovali. Jiní řekli, že byli na dovolené s dětmi, takže dostanou paragraf na dítě od dětského lékaře. Jeden z italských cestovatelů už hlásil, že mu zaměstnavatel umožní na příští dny home office, že bude moci pracovat z domu,“ popsal příběhy klientů Nečas.

„Všichni pacienti se shodovali v popisu situace v Itálii jako mnohem klidnější než u nás, ale zároveň přiznávali, že je dobře, že se situace nepodceňuje. Ono i z mého pohledu je úmrtnost za poslední dny a hodiny v Itálii hodně vysoká, nelze nic podcenit,“ uvedl Nečas, který je předsedou sdružení praktických lékařů Zlínského kraje.

Čekárny a chodby poliklinik KOLF a Vektor v Pardubicích jsou nezvykle prázdné. „Trvá to už od pátku,“ přikývla sestřička Marie Buzková.

Chtějí neschopenku, na lyžích nikdy nestáli

„Víc lidí volá. Chtějí e-neschopenku. Někteří jsou známé firmy. Na lyžích nikdy nestáli, natož v Itálii, a karanténu by chtěli držet v hospodě Na Růžku,“ usmála se sestra. Přikyvuje jí kolegyně z vedlejší propojené ordinace.

Do kina a divadla nesmíte. Do bazénu, fitka, zoo a supermarketu ano

Koronavirus

„Není normální, když doktor vypisuje e-neschopenku někomu na dálku, někomu, koho neprohlédl,“ dodala. Pro pacienty platí, že e-neschopenka může být vystavena se zpětnou třídenní platností.

V Jihočeském kraji jsou momentálně v domácí karanténě dvě stovky lidí a přibývají další.

„Zatím jsme do karantény poslali ženu s dítětem. Před pár dny se totiž vrátily z Itálie. Ženě jsme vystavili neschopenku, protože pracuje ve školství. O všem je informována a zůstáváme v kontaktu,“ uvedla v pondělí odpoledne sestra z ordinace českobudějovického lékaře Jaroslava Kroupy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám