Hlavní obsah

Poškozené plíce pacientů s covidem se mohou samy uzdravit

Novinky, Jakub Štěpánek

Trvalé poškození plic, o kterém se hovoří v souvislosti s onemocněním covid-19, nebude možná až tak horké. Naznačuje to studie vědců z rakouského Innsbrucku, která zkoumá stav poškozených plic pacientů s těžkým průběhem onemocnění. Po 12 týdnech zkoumání procento lidí s poškozeným dýchacím orgánem razantně klesá.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ze studie rakouských vědců vyplývá, že plíce se pravděpodobně samy dokážou uzdravovat. Po 12 týdnech zkoumání už je nemá poškozené téměř polovina zkoumaných pacientů. Ještě před několika týdny bylo přitom procento vysoké.

Z 86 pacientů, kteří byli v tyrolské nemocnici od konce dubna do začátku června hospitalizováni s nákazou koronavirem, mělo při kontrole po šesti týdnech poškozené plíce 88 procent z nich. O šest týdnů později číslo kleslo na „pouhých” 56 procent, tlumočil výsledky kontroly britský The Telegraph.

Uzdravení pacienti mohou mít poškozené plíce, je to časovaná bomba, tvrdí lékař

Koronavirus

Výsledky z kontroly po 24 týdnech od propuštění z nemocnice zatím nejsou k dispozici, existuje však velká naděje, že procento lidí s poškozenými plícemi opět klesne. Od šestého do dvanáctého týdne pozorování klesl kupříkladu výskyt dušnosti u 39 procent pacientů.

Zeman varuje před panikou kolem koronaviru, odmítá plošné nošení roušek

Koronavirus

„Špatná zpráva je, že i řadu týdnů po propuštění z nemocnice někteří pacienti vykazují známky poškození plic. Tou dobrou ale je, že se zdá, že plíce mají vlastní mechanismus pro obnovu, protože procento pacientů s poškozením plic klesá,” uvedla doktorka Sabina Sahaničová z univerzity v Innsbrucku.

Z 86 pozorovaných pacientů je téměř polovina bývalých kuřáků, z 65 procent se jedná o muže. Více než 60 procent pacientů trpělo obezitou či nadváhou. Průměrný věk pacientů z Innsbrucku je 61 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám