Hlavní obsah

Pomáhá proti viru vakcína na TBC? Experti by americkou studii nepřeceňovali

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci z Univerzity Johnse Hopkinse nedávno přišli se zjištěním, že bezmála šestkrát nižší úmrtnost na koronavirus mají země, které v minulosti prováděly plošné očkování proti tuberkulóze (TBC) vakcínou Bacillus Calmette-Guérin (BCG).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Takzvaná kalmetizace se plošně prováděla i v Česku. Jsou proto Češi odolnější vůči novému koronaviru?

Vakcína BCG podle amerických vědců posiluje kolektivní imunitu populace. Úmrtnost na covid-19 je v proočkovaných zemích 5,8krát nižší než tam, kde se „nekalmetizovalo“, tedy třeba v Itálii či Španělsku.

Země očkující proti TBC mají šestkrát méně úmrtí na covid-19

Koronavirus

Může skutečně očkování proti turberkulóze posílit imunitní systém, takže je až o 30 procent výkonnější proti infekcím způsobeným jakýmkoli patogenem, tedy i viry? Vědci oslovení Právem se shodli na tom, že vliv vakcíny BCG jako ochrany před koronavirem nelze přeceňovat.

„Zní to logicky, BCG má totiž jako jediná vakcína schopnost zaměřit imunitu tzv. Th1 směrem (mechanismus imunitního systému, který aktivuje tzv. Th1 neboli T lymfocyty typu 1 a dochází k určité imunitní odpovědi),“ sdělil Právu Karel Drbal z Katedry buněčné biologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

„Nicméně současný stav je více ovlivněný tím, kde se vyskytnou ohniska nákazy, a to je náhodné. Jde tedy o koincidenci,“ dodal.

Přestože vakcína BCG podle něj má určitý efekt, nedokáže si Drbal představit, že by působila 60 až 80 let. „Navíc je mezi antivirovou a antibakteriální obrannou reakcí podstatný rozdíl. Tedy můj názor podložený daty říká ne,“ odpověděl Drbal na otázku, zda vakcína proti tuberkulóze může Čechy a další národy, kde byla plošně aplikována, významněji ochránit.

Lékaři zkoumají, zda očkování proti TBC pomáhá proti koronaviru

Koronavirus

Upozornil také na fakt, že se vakcína BCG používala ve velkém například i ve Francii, Belgii či Anglii, které hlásí velké počty nakažených koronavirem.

Může hrát roli

„Vysvětlení účinku této vakcíny někteří vědci spatřují v posílení přirozené složky imunitní obrany, k prodloužení její aktivity. Jedná se ale o účinek nespecifický pro určitý patogen, a tedy jistě ve své účinnosti omezený,“ sdělila Právu vedoucí Katedry genetiky a mikrobiologie Přírodovědecké fakulty UK Ruth Tachezy.

Podle ní lze vakcínu proti TBC zvažovat jen jako jednu z řady dalších možných intervencí, stejně jako roušky, spánek, vitaminy, potlačování stresu.

Plošné očkování skončilo
Plošné očkování proti TBC se v Česku provádělo do roku 2010.
Dnes se povinně očkují jen novorozenci s vysokým rizikem onemocnění chorobou.
Dítě ale lze nechat naočkovat, i když v rodině nikdo aktivní tuberkulózu neměl.
Očkování se provádí od 6. měsíce do 15 let věku dítěte, přeočkování již není nutné.

Další prevencí podle ní může být i pneumokoková vakcína. „Může působit jako prevence sekundární bakteriální pneumonie, která může virovou pneumonii akcelerovat, komplikovat,“ vysvětlila.

Podle jiných vědců je na hodnocení vlivu vakcíny proti tuberkulóze ještě brzy, nižší výskyt nakažených v Česku a některých dalších středoevropských zemích přičítají spíš rychlejší reakci vlád a včasnému zavedení bezpečnostních restrikcí.

K léčbě Covid-19 by se v Česku mohla využít plazma vyléčených

Koronavirus

Epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula nedávno rozvinul další hypotézu, že různé rasy mají různý počet receptorů, na které se koronavirus váže, což by mohlo vysvětlovat, proč některé národy se zdají být proti němu odolnější než jiné.

Odborníci však pokaždé dodávají, že toho o novém koronaviru víme pořád ještě málo a na jasné závěry je brzy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám