Hlavní obsah

Počty obětí v USA? Jen špička ledovce, varují vědci

Právo, CNN, ČTK, mcm

Celostátní údaje o počtu obětí koronavirové epidemie v USA jsou podle amerických zdravotních expertů podhodnocené. Tvrdí to server americké stanice CNN.

Foto: Kathy Willens, ČTK/AP

Zdravotní sestra z brooklynské nemocnice si nasazuje ochrannou roušku

Článek

„Ve skutečnosti vidíme jen špičku ledovce,“ řekl k počtům obětí Panagis Galiatsatos z Johns Hopkins Medicine v Baltimore, který je odborníkem na plicní choroby a intenzivní péči.

Důvody jsou podle CNN dva. Předně údaje, s nimiž se pracuje, přicházejí podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) často s jedno- až dvoutýdenním zpožděním.

Brooklynská nemocnice jako obrázky z pekla. Pacienty vmžiku ztrácíme, popsala lékařka

Koronavirus

Ještě větší roli hrají chyby v určení nemoci. Úmrtí na covid-19 mohou být podle CDC „vzhledem k absenci pozitivních výsledků testů chybně kvalifikovány jako zápal plic a ten se pak může objevit v úmrtních listinách jako spolupříčina smrti“. Na nápravě se podle CDC pracuje. Od března platí nový kód pro určení úmrtnosti, který musí být uveden u všech úmrtí, kde mohl sehrát roli covid-19.

Parky pro pohřby, chrám nemocnicí

Počet nakažených v USA přesáhl součet infikovaných ve třech nejhůře postižených zemích Evropy, v Itálii, Španělsku a Francii. Vzhledem k tomu, že USA mají několikrát více obyvatel než každý z těchto tří států, je rozsah nákazy v zemi v přepočtu na obyvatelstvo stále menší než na jihu Evropy.

Některé části USA však s epidemií těžce zápasí, nejhůře stát a město New York. Guvernér státu Andrew Cuomo ale doufá, že epidemie již dosáhla svého vrcholu. V noci na úterý podotkl, že počet obětí vzrostl o 599 ve srovnání s předchozím dnem, což bylo na úrovni předchozích dnů. Výrazně klesl i počet nových pacientů přicházejících do nemocnic a počet lidí na ventilátorech.

Město New York zvažuje dočasné pohřbívání mrtvol v městských parcích. Podle Marka Levina, hlavy městského zdravotního výboru, se márnice a hřbitovy ve městě dostaly do situace „probíhajícího 11. září“, kterou lze řešit jen „dočasnými pohřby“.

USA: Vajíčka za toaleťák. Směnný obchod kvete

Zahraniční

„To se bude dít pravděpodobně s využitím newyorských parků,“ napsal Levine. Dodal, že „pro Newyorčany bude obtížné snést to“.

Největší novogotický chrám světa, katedrála sv. Jana Evangelisty na Manhattanu, poslouží jako polní nemocnice. Až dvě stovky pacientů budou umístěny v devíti stanech uvnitř kostela a krypty.

Telefon Trump– Biden. V pohodě

Prezident Trump si kvůli koronavirové krizi telefonoval v pondělí s Joem Bidenem, svým pravděpodobným vyzyvatelem v prezidentských volbách za demokraty. „Představil mi svůj úhel pohledu a plně jsem mu rozuměl. Jen jsme si velice přátelsky tak na 15 minut popovídali. Bylo to opravdu dobré,“ sdělil Trump s tím, že ne se všemi Bidenovými návrhy však souhlasil.

Britský list The Daily Mail informoval o dramatických záběrech z bezpilotníku, jež zachycují dlouhou frontu aut stojících u potravinové banky ve floridském Sunrise. Lidé tam hodiny čekali na výdej potravin od sdružení Feeding South Florida.

Volná lůžka na JIP a lidé v parcích, Česko pandemii koronaviru zvládá, píší v USA

Koronavirus

Sdružení sdělilo, že od počátku koronavirové krize stoupl počet lidí žádajících o jídlo šestinásobně.

Podle listu The Miami Herald k tomu přispělo i rozhodnutí úřadů uzavřít podniky veřejného pohostinství. V poslední době požádalo o podporu v nezaměstnanosti přes 500 tisíc obyvatel Floridy.

Reklama

Výběr článků

Načítám