Hlavní obsah

Ze zabaveného nelegálního lihu nechá stát vyrobit dezinfekci

Celní správa poskytne ministerstvu zdravotnictví 30 470 litrů lihu, který zadržela při jeho nelegálním převozu či distribuci. Látka bude využita k výrobě dezinfekce, která bude použita například na nádražích v rámci opatření proti šíření koronaviru. Ve středu o tom informovalo ministerstvo financí.

Foto: Novinky

Rozmisťování stojanu s dezinfekcí kvůli koronaviru

Článek

Důvodem mimořádného kroku je aktuální vysoká poptávka po dezinfekčních prostředcích a potřeba zajistit co nejplynulejší zásobování.

„Je to logický krok, protože líh je velmi účinná dezinfekce. Místo do ekologické likvidace tak v průběhu středy a čtvrtka zamíří do laboratoře, kde z něj podle receptury Světové zdravotnické organizace vyrobíme kvalitní dezinfekční směs. Tento krok pomůže našemu zdravotnictví překlenout aktuální mimořádnou situaci,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Na stovce nádraží v Česku přibyly kvůli koronaviru stojany s dezinfekcí

Koronavirus

Dezinfekční prostředek vyrobí skupina Aroco – Aroma na základě povolení ministerstva zdravotnictví. Kromě celní správou dodaného etanolu půjde o mix peroxidu vodíku dodaného ministerstvem zdravotnictví a zvlhčovací látky glycerol.

„Podle informací akreditovaného výrobce bude dezinfekce připravena k distribuci nejpozději do konce tohoto týdne,“ dodal šéf Generálního ředitelství cel Milan Poulíček.

„Dezinfekce bude primárně využita na autobusová a vlaková nádraží a veřejné prostory, které jsou přestupními místy a koncentruje se v nich velké množství lidí. Jakékoliv zásoby navíc jsou aktuálně vítány a mohou pomoci stabilizovat i situaci na běžném maloobchodním trhu,“ dodal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám