Hlavní obsah

Odnož bizarní církve prodává bělidlo jako zázračný lék na koronavirus

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V době pandemie se daří více než kdy jindy pokoutním obchodníkům, kteří nabízejí výrobky, které „zaručeně“ zabírají na koronavirus. Pokutu ve výši 150 tisíc australských dolarů (zhruba 2,4 milionů korun) dostala australská odnož pseudokřesťanské církve Genesis II, která na svých stránkách prodávala bělidlo, o kterém tvrdila že je to zázračný léčící prostředek. Navzdory pokutě je „lék“ k dostání na stránkách církve dál.

Foto: MMS Australia

I přes pokutu církve prodává nebezepčné přípravky dál

Článek

MMS neboli Miracle Mineral Solution (Zázračný minerální roztok) je produkt, který církev s názvem Genesis II Church of Healing and Healing prodává po celém světě.

Jde o roztok chloritanu sodného a kyseliny citronové, ze kterého vzniká oxid chloričitý, jenž se používá jako průmyslové bělidlo či dezinfekce.

Elixír na čínské koronaviry či antivirové víno. Prodejci doplňků zneužívají obav z epidemie

Koronavirus

Pod etiketou MMS už je ovšem prezentovaný jako zázračný lék, který zaručeně léčí libovolnou rakovinu, HIV, malárii a třeba i autismus, pokud člověk věří, že ho způsobuje očkování. No a nyní prodejci MMS tvrdí, že jejich přípravek funguje i na léčbu onemocnění covid-19. Stačí si ho smíchat s vodou a vypít.

Šéf americké odnože církve Genesis II Mark Grenon napsal o zázračných účincích bělidla dopis americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Tvrdí v něm, že oxid chloričitý je „vynikající přípravek na detox, který zabije 99 procent patogenů v těle a tělo zbaví i covidu-19“.

Trump navrhoval píchat lidem dezinfekci. Teď neví, proč lidé volají, zda se tak mají léčit

Amerika

Několik dní poté americký prezident způsobil rozruch svým výrokem, že by se mohla pacientům s covid-19 podávat nitrožilně. Zda to má souvislost, ale těžko spolehlivě tvrdit.

Ani pokuta nepomohla

Ve středu australský regulátor léčiv (Therapeutic Goods Administration - TGA) uvedl, že australské odnoži této církve byla udělena pokuta ve výši 150 tisíc australských dolarů (2,4 milionů korun) za prodávání tohoto roztoku a propagaci jeho léčivých účinků.

TGA uvedlo, že neexistuje žádná vědecká studie, která by tvrzení prodejců MMS potvrzovala a naopak požití roztoku „představuje závažné zdravotní riziko, které může vyústit v nevolnost, zvracení, těžkou dehydrataci, což může mít za následek hospitalizaci”.

Ne, tyhle věci vám proti koronaviru opravdu nepomohou

Koronavirus

Australská odnož církve však výrobek na svých stránkách ponechala. Pouze přidala upozornění, že kdo hledá uzdravení, „měl by se modlit k Pánu“. Prostředek nadále prodává jako svátost své církve.

Nechte nám naši svátost

„Chodíte za katolíky a ptáte se jich na víno a chléb, které podávají při eucharistii? Ne, tak proč nás svět nenechá na pokoji? Je to naše svátost a měli bychom ji smět volně užívat a učit jiné lidi ji užívat,“ odpověděl na dotaz australské mutace deníku Guardian zástupce církve.

Jenže víno a oplatka nejsou bělidlo. TGA registruje neblahé zkušenosti s MMS a neustále usiluje o zákaz jeho prodeje. V roce 2014 se tímto přípravkem přiotrávili čtyři lidé. „To není jako byste pili bělidlo. Doslova pijete bělidlo,“ varovalo tehdy ministerstvo zdravotnictví australského státu Victoria, kde se případ odehrál.

I proto například doktor Ken Harvey, profesor veřejného zdraví na Univerzitě Monash, pokutu vítá, ale není to podle něj dost. „TGA musí přikázat stránku zavřít a dát místo ní varování a omluvu,“ má jasno profesor.

Reklama

Výběr článků

Načítám