Hlavní obsah

Očkování někteří praktici odmítají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Očkujte se! Ideálně proti covidu i chřipce, vyzývají odborníci i politici. A mnozí lidé by chtěli, jenže u praktického lékaře nepochodí. S vakcínou proti chřipce problém není, některým doktorům se ale nechce do očkování proti covidu. Náročná cesta k přeočkování tak může některé zájemce, zejména z řad seniorů, odradit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Stovky praktiků už očkují

Článek

„Včera jsem navštívila svého lékaře s dotazem na očkování na covid a chřipku. Na chřipku mě naočkoval, ale na covid neočkuje,“ napsala redakci 72letá Dagmar G. z Mostu.

Dřívější očkovací centrum už nefunguje, nejbližší a jediné v kraji je v Ústí nad Labem. Do města vzdáleného asi 45 kilometrů by ji musel zavézt někdo z rodiny a vzít si v práci volno. Situaci se proto snaží vyřešit sama. „Zkusila jsem ještě doma zavolat namátkou dva praktické lékaře v Mostě, také neočkují,“ dodala.

Levé ramínko, pravé ramínko. Nechte se očkovat jako já, vyzývá Válek

Domácí

„O očkování mám zájem a dopadne to tak, že buď požádám o pomoc syna, aby mě dovezl do Ústí nad Labem, nebo požádám bratra. Jeho lékařka v Teplicích na covid očkuje, tak zda by mě také naočkovala,“ přiblížila těžkosti s hledáním místa, kde by ji naočkovali.

V Česku je asi pět tisíc praktických lékařů, očkují už stovky z nich. Pro některé ale zůstává prioritou chřipka, jakkoliv jsou podle epidemiologů s covidem na podobné úrovni.

Podle ministra zdravotnictví Vlastimil Válka (TOP 09) praktikům žádné objektivní překážky nebrání. Náklady za vakcínu proti covidu nese stát, což Právu potvrdil mluvčí distribuční společnosti Avenier Martin Nesrsta. Aplikaci vakcíny praktikům pojišťovna uhradí.

„Neumíme v rámci republiky donutit všechny praktické lékaře, aby očkovali proti covidu,“ řekl Právu Michal Bábíček, místopředseda Sdružení praktických lékařů.

Snaží se vytvořit síť ordinací, na které se mohou neočkující lékaři odkázat, pokud je pacient o vakcínu proti covidu požádá. „Ti, kteří nechtějí nebo nemohou očkovat, mají telefon na někoho, kdo to udělá za ně. V některých okresech nejsou očkovací centra – a tímto by to mělo být pokryto,“ vysvětlil.

V Česku jsou první stovky přeočkovaných novou vakcínou na covid

Domácí

Tento postup doporučuje i resort zdravotnictví, podle kterého by měl neočkující praktik svého pacienta u kolegy aktivně objednat nebo ho na něj aspoň přesměrovat.

„Pokud je pacient odmítnut pro očkování bez odpovídajícího důvodu, může podat stížnost vedení Sdružení praktických lékařů a své zdravotní pojišťovně,“ dodal mluvčí Ondřej Jakob.

Postupně má přibývat i očkovacích center.

Sankce nehrozí

V čem je tedy problém? Vadit může potřeba obstarat si speciální stříkačky, možná velikost balení po šesti dávkách, které se musí vyočkovat v jeden den. Někteří podle Bábíčka nemuseli zaregistrovat, že už není aplikace tak složitá jako dříve.

„Vakcíny jsou distribuovány zdarma a nejsou žádné sankce za to, že by se lahvičku nepodařilo vypotřebovat pro šest pacientů. Snažíme se v rámci sdružení osvětu dělat,“ uvedl Bábíček, který proti covidu také očkuje.

K dostání jsou v ČR nejnovější typy vakcín proti covidu i chřipce, upravené na aktuálně se šířící mutace. Proti covidu se jimi nechalo naočkovat téměř 27 tisíc lidí. Kvůli začínající respirační sezoně je teď vhodná doba na přeočkování.

Na genových vakcínách obdivujeme eleganci a přímočarost, chválí nobelisty expert

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám