Hlavní obsah

Levé ramínko, pravé ramínko. Nechte se očkovat jako já, vyzývá Válek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Očkujte se proti covidu i chřipce v jednom dni jako já, vyzval v úterý na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), který apeloval především na seniory nebo pacienty s chronickými chorobami. „Levé ramínko, pravé ramínko,“ předváděl názorně.

Levé ramínko, pravé ramínko, vyzýval ministr Válek k očkování proti chřipce i covidu zároveňVideo: ČTK

 
Článek

„Jsme v ideální době, kdy by se mělo začít očkovat. Počasí i čas je na to nejlepší. Chřipka i covid jsou nemoci, které zabíjí, šíří se. Proti jejich vážnému průběhu se můžeme chránit očkováním a udělat tak hodně pro své zdraví. Očkování lze aplikovat v jednom dni,“ upozornil na tiskové konferenci Válek.

To následně začal i předvádět. „Levé ramínko, pravé ramínko,“ ukazoval. „Trik spočívá v tom, že když se ta ramínka vystřídají, tak lékař uvidí, jestli došlo k reakci na očkování. Kdyby se to fuklo do jednoho ramínka, tak to neuvidí,“ vysvětloval.

Ministr zdůraznil, že v Česku jsou u praktických lékařů dostupné nejmodernější vakcíny proti covidu a jsou zdarma. „Očkovat by se měli ti, kteří mají největší riziko. To jsou především senioři a pacienti, kteří mají komorbidity,“ řekl.

Novou covidovou vakcínou už očkují

Domácí

„Doporučuji seniorům jako já, s komorbiditami, očkujte se. Také se nechám naočkovat. Je to rozumné, zdarma, nebolí to. Také půjdu. Levé ramínko, pravé ramínko. Pojďme na to,“ vyzýval na tiskové konferenci ministr.

Lidé se podle něj mají k očkování proti covidu i chřipce hlásit u praktických lékařů. U nich totiž lze domluvit aplikaci obou vakcín v jednom dni.

Mladší si mohou nechat očkování proti chřipce proplatit

Očkování na covid je plně hrazeno pro všechny, u chřipky to je jen u lidí nad 65 let. „Mladší si mohou nechat očkování proplatit z fondu prevence své zdravotní pojišťovny,“ upozornil předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Podle náměstka ministra Josef Pavlovice (Piráti) je minimálně jedno očkovací místo v každém kraji, kde je dostupná nejmodernější vakcína na covid. Nový typ viru má označení omikron XBB.1.5.

Česko se podle ředitelky Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Barbory Mackové nachází na začátku sezony respiračních onemocnění, mezi nimiž jsou i chřipky a covid-19. Případů je asi 700 na 100 tisíc obyvatel.

S následky těžkého covidu bojuje méně pacientů, než lékaři čekali

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám