Hlavní obsah

O případném otevření hranic rozhodne Slovensko do poloviny června

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovenská republika rozhodne o případném otevření hranic s Českou republikou a Rakouskem do poloviny června. V úterý to oznámil ministr zahraničí Ivan Korčok.

Foto: Profimedia.cz

Slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok

Článek

Slovensko nadále neumožňuje vstup cizinců na své území. „Rakousko i Česko ohlašují připravenost úplně otevřít hranice vůči Slovenské republice a ostatním zemím od 15. června. Pro Slovensko to znamená, že nejpozději k 15. červnu si musíme my doma vyhodnotit, zda umožníme reciprocitu Rakousku a Česku,“ řekl Korčok.

Slovenský premiér Igor Matovič zdůraznil, že o otevření hranic nebude rozhodovat ministerstvo zahraničních věcí ani žádné jiné ministerstvo. „Bude rozhodovat konzilium epidemiologů a infektologů, kteří připravili plán uvolňování. Oni posoudí, zda půjdeme do režimu uvolnění hranice s konkrétní zemí, či nikoliv. Z tohoto pohledu je příliš troufalé říct, že 15. června otevřeme hranice,“ nechal se slyšet Matovič.

Slovensko ve středu otevře nákupní centra i restaurace

Koronavirus

„Bude záležet na epidemiologické situaci u nás, ale především v okolních zemích a na tom, zda budou ochotni nastavit si stejná pravidla na vnější hranici společně s námi,“ dodal předseda slovenské vlády.

Slovensko nezaznamenalo v pondělí ani jeden nový případ onemocnění covid-19. Celkem je v zemi 1495 potvrzených případů nákazy koronavirem, infekci podlehlo 28 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám