Hlavní obsah

Slovensko ve středu otevře nákupní centra i restaurace

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava (Od našeho zpravodaje)

Od středy 20. května uvolňuje Slovensko některá další opatření zavedené v souvislosti s pandemií koronaviru. V pondělí to oznámil slovenský předseda slovenské vlády Igor Matovič (hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO).

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič

Článek

V zemi se otevírají například nákupní centra kromě dětských koutků. Ve všech obchodech se snižuje povinnost dodržet 25 metrů čtverečních na jednoho zákazníka na 15 metrů čtverečních.

„Otevírají se kina, divadla a jiné hromadné akce s maximálním počtem do 100 lidí,“ uvedl Matovič. Od středy se otevírají také vnitřní prostory turistických atrakcí, kromě zoo a botanických zahrad.

Foto: Ministerstvo vnitra SR

Rozvolňování na Slovensku

Na pivo už i dovnitř a do školy dobrovolně

Od prvního června se na Slovensku otevírají všechny školky a školy od první do páté třídy. Vnitřní sportoviště mohou zatím využívat pouze organizované sportovní kluby. „Restaurace mohou od středy používat i vnitřní prostory,“ řekl předseda slovenské vlády. Restaurace mohly dosud používat pouze zahrádky.

Škola bude v červnu dobrovolná a ve třídách bude maximálně 20 žáků. Ve školkách bude ve třídách maximálně 15 dětí.

Od čtvrtka 21.5. v případě, že má někdo trvalý nebo přechodný pobyt na Slovensku a vrátí se na Slovensko do 24 hodin nebude mít podmínku testu na covid-19 ani povinnou 14denní karanténu při cestě do Polska, České republiky, Maďarska, Rakouska, Chorvatska, Slovinska, Německa a Švýcarska.

“Tím chceme umožnit především obchodní jednání a návštěvy rodin v těchto zemích,“ zdůraznil Matovič.

Slováci budou muset nadále nosit roušky v interiérech. „V případě exteriéru, pokud budeme od cizích osob vzdáleni přes pět metrů, bude nošení roušek dobrovolné,“ dodal premiér.

Reklama

Výběr článků

Načítám