Hlavní obsah

„Bláznivá tetka“ v Koreji dvakrát odmítla test na koronavirus. Nakazila téměř 40 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul/Tegu

Jednašedesátiletá Jihokorejka přezdívaná „bláznivá tetka“, která ve městě Tegu nakazila nemocí Covid-19 nejméně 37 lidí, se dvakrát odmítla testovat na nákazu koronavirem. I když měla horečky, šla na mši, a dokonce navštívila veřejné lázně, uvedl list The Guardian.

Foto: Lee Moo-yul, ČTK/AP

Dezinfekce kbelíků s odpadem z nemocnice v Tegu.

Článek

Žena se stala 31. pacientkou v Jižní Koreji nakaženou koronavirem SARS-CoV-2, když test 18. února potvrdil, že má nemoc Covid-19. Příznaky však měla mnohem déle. Horečka se u ní objevila už 10. února, tedy den po bohoslužbě, kterou navštívila. Přesto šla na další mši 16. února.

První oběť koronaviru v Jižní Koreji, superpřenašečka nakazila lidi na mších

Koronavirus

Žena také dvakrát odmítla testy na nákazu s tím, že nebyla v Číně. Jednou se nechtěla nechat testovat, když byla po autonehodě v nemocnici, uvedl list The Strait Times. Z nemocnice odešla nejen na mši, ale také s přáteli na oběd. Navštívila i lázně v nedalekém městě Čchongdo, které se stalo druhým epicentrem nemoci v zemi.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Než si nechala test provést, hodinu se hádala se zdravotníky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Jižní Koreji zavedli drive thru na testování na koronavirus.Video: Reuters

Korejská křesťanská sekta Ježíšovy církve Šinčchondži, na jejíž mše žena chodila, poté v celé zemi zrušila mše a její pobočka v Tegu se omluvila: „Je nám velmi líto, že jedna z našich členek, která si myslela, že je pouze nachlazená, infikovala tolik našich členů a vyvolala obavy celé místní komunity.“

Prudký nárůst nakažených v Koreji

Ve čtvrtek Jižní Korea podle agentury Jonhap oznámila rekordní nárůst počtu infikovaných o dalších 505, z nichž je 422 z Tegu. Začala totiž provádět testy všech 200 000 členů církve. Skoro polovina nových případů je spojena se sektou. Nárůst nově nakažených v Koreji byl poprvé větší než v Číně, která jich ohlásila 433.

Foto: Reuters

Vozidlo jihokorejské armády dezinfikuje ulice v Tegu.

V zemi si současně nemoc vyžádala už 13. oběť, naposledy podlehl selhání plic 75letý pacient.

Korejská křesťanská sekta Ježíšovy církve Šinčchondži byla založena v roce 1984 I Man-ijem. Od té doby získala přes 200 000 členů. K rychlému šíření viru napomohly neortodoxní mše, kde se musejí členové držet za ruce, hlasitě zpívat a nemít nic na obličeji, ani brýle. Snímat musejí i roušky, uvedl list The Business Insider. Účastníci si také nosí na mše jídlo a dělí se o ně.

Foto: Reuters

Sanitky a zdravotníci v ochranných oděvech před nemocnicí v Tegu.

„Učili nás nestarat se o světské věci, jako jsou práce, ambice nebo touhy. Vše je zaměřené na obrácení na víru, dokonce i tehdy, když jsme byli nemocní,“ řekl listu The New York Times jeden z bývalých členů této církve.

Zakladatel církve označil koronavirus „za čin ďábla, který viděl rychlý růst Šinčchondži a chce zničit náš vzestup“.

Reklama

Výběr článků

Načítám