Hlavní obsah

Neskupujte léky, vyzval SÚKL Čechy, kteří se rozhodli předzásobit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) ve čtvrtek přiznal, že kvůli epidemii koronaviru se lidé začali masivně předzásobovat léky s paracetamolem a ty jsou momentálně často nedostupné.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Pondělní sněžení v Malé Úpě

Článek

„U nejprodávanějšího léčivého přípravku z této skupiny došlo v posledních týdnech k navýšení prodeje více jak trojnásobně. Pro představu to znamená, že se během jednoho týdne prodala jindy měsíční poptávka,  tj. přes 300 tisíc balení,” konstatoval ústav.

Produkty s paracetamolem jsou tak nyní na trhu často kvůli „enormnímu předzásobení” nedostupné, byť Zentiva coby výrobce Paralenu,který je jedním z nejprodávanějších léků s paracetamolem, zvýšila výrobu.

„Přesto vyzýváme všechny, aby zbytečně nehromadili léčivé přípravky, a prosíme o ohleduplnost k dalším pacientům, kteří svou léčbu také potřebují,” uvedl mluvčí SÚKL Barbora Peterová.

V lékárnách dochází paralen

Koronavirus

Ústav apeloval na občany, aby se při užívání léků řídili příbalovou informací a nepřekračovali doporučené denní dávkování, neboť hrozí poškození jater.

Na příští dny jsou naplánovány dodávky v řádu stovek tisíc balení a ministerstvo i ústav jednají o dalším dovozu. Ten může komplikovat skutečnost, že podobná situace panuje i v dalších evropských zemích, kvůli čemuž již například v Dánsku, Norsku, či Belgii přistoupili k omezení výdeje některých volně prodejných léků.

Ministr kultury Zaorálek se lidem omluvil za chybějící roušky a respirátory

Koronavirus

Veřejnost se předzásobením léky možná snaží vyhnout situaci, která nyní panuje s ochrannými prostředky, jakou jsou roušky a respirátory. O nich vláda tvrdila, že je jich dostatek. Ale bylo nařízeno jejich povinné nošení v MHD a nyní i na veřejnosti, a tak nezbylo lidem, než si je opatřit nebo ušít.

Reklama

Výběr článků

Načítám