Hlavní obsah

Německá policie při razii odhalila ilegální kadeřnické salony

Právo, DPA, ČTK, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chtít dokonalý účes, to se může v době omezeného pohybu stát drahým hazardem. Německá policie sešla v sobotu do suterénů dvou domů a odhalila dva ilegální kadeřnické salony.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Když policie vpadla do salonů, pečlivě zařízených ve sklepích dvou soukromých domů, „právě tam lidem upravovali účes“, napsali ve zprávě místní policisté.

Dva lidé čekali na úpravu vlasů ve městě Elsenfeld a další tři ve sklepě v Mömlingenu ve spolkové zemi Bavorsko. „Salony byly profesionálně vedeny,“ sdělila policie.

Ta kadeřníky zadržela a případy začala vyšetřovat jako nedodržování bavorských karanténních opatření, která jsou nejpřísnější z celého Německa.

Německo se už chystá na druhou vlnu epidemie

Koronavirus

Na základě opatření zavedených koncem března, kdy začalo omezení pohybu veřejnosti, se odchod z domu bez „oprávněného důvodu“ trestá pokutou ve výši 150 eur (4133 korun).

Berlín zažil další nepovolený protest

Kadeřnické salony a holičství, zavřené stejně jako jiné provozovny nepokládané za důležité pro život, se v Německu začnou otevírat od 4. května. Berlínská vláda chce postupně uvolňovat omezení v chodu společností, jejichž cílem je zastavit šíření koronaviru.

Foto: Christian Mang, Reuters

Sobotní demonstrace v Berlíně

Navzdory zákazu konání demonstrací se v sobotu v centru Berlína sešla asi tisícovka lidí, kteří protestovali proti pokračujícím omezením přijatým kvůli nemoci covid-19. Na pokojnou akci dohlíželo asi 200 policistů, několik účastníků na kratší dobu zadrželi.

Demonstranti se, stejně jako několik předchozích sobot, začali scházet po poledni na náměstí Rosy Luxemburgové před divadelní budovou Volksbühne. Divadlo se od protestu distancovalo transparentem „Nejsme vaše kulisy“.

Merkelová žádá, aby svět proti pandemii sladil noty

Koronavirus

Kolem 15.00 SELČ policie zablokovala přilehlé ulice a další lidé, kteří se chtěli zúčastnit protestu, tak zůstali za zábranami. Policisté megafony upozorňovali, že demonstrace je nepovolená, a žádali lidi, aby mezi sebou udržovali bezpečné rozestupy.

Foto: Christian Mang, Reuters

Sobotní demonstrace v Berlíně

Týdeník Der Stern účastníky charakterizoval jako „pozoruhodnou směs krajní levice a pravice, zastánců konspiračních teorií a odpůrců očkování“. Ačkoli vláda kancléřky Angely Merkelové mírně uvolnila restrikce, když umožnila znovuotevření malých obchodů, nařízení nadále vyžadují od lidí dodržovat na veřejnosti vzdálenost 1,5 metru. Úřady mohou povolit shromáždění s účastí do 20 lidí, avšak takové povolení sobotní demonstraci neudělily.

Peking chtěl příznivé zprávy o tom, jak si vede

Čína se snažila ovlivňovat Německo, aby se pozitivně vyjadřovalo o tom, jak Peking zvládá epidemii způsobenou koronavirem. S odvoláním na spolkové ministerstvo vnitra to napsal nedělník Welt am Sonntag.

Pozitivní propaganda. Čína se snažila ovlivnit Německo ve vztahu ke koronaviru

Koronavirus

Ministerstvo v odpovědi na dotaz poslanců za opoziční Zelené sdělilo, že se čínští diplomaté obraceli na úředníky německých ministerstev „s cílem dosáhnout pozitivních veřejných vyjádření o zvládání koronaviru Čínskou lidovou republikou“.

Německá vláda tyto požadavky odmítla. „Z pohledu spolkové vlády hraje ústřední roli při úspěšném zvládání pandemie transparentnost,“ potvrdilo ministerstvo.

Reklama

Výběr článků

Načítám