Hlavní obsah

Německo se už chystá na druhou vlnu epidemie

– Berlín
Novinky, jem

Německo už se začalo připravovat na možnou druhou vlnu epidemie koronaviru. Nakupuje plicní ventilátory a navyšuje lůžkové kapacity na jednotkách intenzivní péče. Armáda navíc jedno z berlínských výstavišť předělává na nemocnici. To vše ve stavu, kdy v zemi stále platí karanténní opatření přijatá v rámci první vlny epidemie. V pátek o tom informoval server The Daily Mail.

Foto: Kevin Schrief, ČTK/AP

Aribus A310 MedEvac německé armády slouží v době koronavirové nákazy k přepravě nemocných pacientů

Článek

Před tím, že pandemie nového koronaviru může svět obletět hned v několika vlnách, vědci varovali už zpočátku, není ale jasné, kdy, v jaké intenzitě a zda k tomu vůbec dojde. Vytvoření přesné prognózy dalšího chování viru v populaci znemožňuje přílišný počet proměnných.

V německých školách částečně obnovili výuku. Takhle to v nich teď vypadá

Koronavirus

Může to být horší

Například německý virolog Christian Drosten z berlínské nemocnice Charite varoval, že se koronavirus může vrátit a udeřit zcela odlišnou silou. „Druhá vlna může být nebezpečná v tom, že může udeřit kdekoliv a všude naráz. Můžeme být na nejlepší cestě k tomu ztratit (před virem) náskok,“ míní Drosten.

Německo prochází nejtěžší zkouškou od konce války, prohlásila Merkelová

Koronavirus

To, že se Německo připravuje na druhou vlnu, neznamená, že by měla tu první za sebou. Nárůst nově potvrzených případů se sice zpomaluje, podle posledních čísel se pohybuje okolo 1,6 procenta. Spolkový institut Roberta Kocha pro kontrolu a prevenci nemocí varuje, že další vlna rozvolňování opatření bude přicházet v úvahu až ve chvíli, kdy bude nově nakažených přibývat v řádu stovek denně. A taková situace zatím v Německu nenastala.

Podle čtvrtečních informací přírůstek činil 2337. Celkově už byla nákaza novým koronavirem v Německu potvrzena u více než 150 tisíc pacientů.

Reklama

Výběr článků

Načítám